Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Een vof of bv?

Je bent niet de enige die twijfelt over de keuze tussen het oprichten van een vennootschap onder firma óf een besloten vennootschap. In deze blog zullen we je echter een handje helpen. We maken de verschillen duidelijk en adviseren je altijd om jouw persoonlijke situatie door specialisten te laten beoordelen. De keuze tussen een vof of bv is namelijk geen makkelijke taak.

Verschillen in belastingheffing

De winst uit de vof wordt belast in box 1. In deze box is sprake van een trapsgewijze belasting, het percentage is dus afhankelijk van de hoogte van de winst. Het hoogste percentage is 52%.

Het is daarom voor ondernemingen met hogere winsten aantrekkelijk om te ondernemen vanuit een bv. De belastingdruk bij een bv is namelijk slechts 20% tot € 200.000 en 25% daarboven. Bij een vof geniet je echter wel weer van startersaftrekken, daardoor is deze rechtsvorm fiscaal toch aantrekkelijker dan een bv.

Aansprakelijkheidsverschil

Het meest duidelijke verschil tussen de vof en bv zit in de aansprakelijkheid. Een bv is een zelfstandig juridische entiteit, met andere woorden een rechtspersoon. Daardoor blijft de aansprakelijkheid beperkt tot het vermogen van de bv. De directeur handelt namens de bv, maar is slechts in loondienst en enkel aansprakelijk wanneer hij of zij wanbestuur heeft gepleegd. Daardoor is de directeur dus in beginsel niet privé aansprakelijk.

Een vof daarentegen is een contractuele overeenkomst tussen vennoten, in deze overeenkomst verklaren zij een bepaalde inbreng (geld, arbeidsuren of een kantoorpand) in de vennootschap te brengen.  De vof heeft in tegenstelling tot de bv geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekend dat de vennoten zowel privé aansprakelijk als hoofdelijk aansprakelijk zijn voor schulden van de onderneming.

https://bundel.nl/vof-of-bv/