Goede doelen wereld
Image default
Woning en Tuin

Een huis kopen zonder eigen geld

Ga je een huis kopen zonder eigen geld? Dat is een spannende stap en een interessant traject. Het kan lastig zijn om tegenwoordig aan voldoende spaargeld te komen. De huizenprijzen rijzen absoluut de pan uit; als starter op de woonmarkt wordt het je soms gewoonweg onmogelijk gemaakt. Gelukkig ben je bij Lex Wonen aan het juiste adres. Hier kun je terecht als je advies wil inwinnen over een huis kopen zonder eigen geld of als je graag andere opties bespreekbaar wil maken. Voor iedere situatie is er een passende oplossing. Het belangrijkste is dat je te allen tijde geduld hebt en vertrouwen hebt dat je het juiste huis zal gaan vinden, wacht maar af.

Een minimaal bedrag inleggen bij het kopen van een huis zonder eigen geld

Wat komt er zoal bij kijken als je een huis wil kopen zonder eigen geld? Natuurlijk is het eenvoudiger als je al een tijdje met een partner samen bent en al een langere tijd aan het werkt bent. Dan hebben jullie gezamenlijk een mooi spaarcentje kunnen opbouwen. Het komt ook genoeg voor dat dit niet het geval is. En stel, je wil als alleenstaande een huis gaan kopen. Dit is natuurlijk een mooie stap in je leven. Je wil logischerwijze het mooiste huis vinden, maar hebt niet genoeg geld om dit te kunnen betalen. Niet getreurd, want er bestaan toch mogelijkheden als je binnenkort dit huis wil gaan kopen. Natuurlijk moet je wel rekening houden met het feit dat je een minimaal bedrag moet inleggen. Dat klinkt ook logisch, toch? Tegenwoordig krijg je niets cadeau; zeker niet als het gaat om een huis. Deze kosten hebben te maken met de kosten koper die je als koper boven de vraagprijs moet betalen. Dit zijn kosten voor de notaris en de taxatie om de waarde van het huis te kunnen bepalen. Bovendien beschermen deze kosten je als koper, bijvoorbeeld als het huis ooit eens onder water kan komen te staan. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten die meer waard is dan het huis, is de kans groot dat je achterblijft met een torenhoge schuld.

Mogelijkheden tot het kopen van een huis zonder eigen geld

Het kopen van een eigen huis zonder geld is geen eenvoudig traject. Je dient rekening te houden met het overbieden van een huis; dit wordt ten strengste afgeraden. Als je kiest voor een huis kopen zonder eigen geld, bestaat de mogelijkheid dat je ouders een belastingvrije schenking doen voor de woning. Dit geld kun je gebruiken en inbrengen voor het huis dat je graag wil kopen. Daarnaast is het mogelijk om een lening naast je hypotheek af te gaan sluiten. Daarbij is wel een kanttekening: wanneer je al een schuld hebt, bijvoorbeeld een studieschuld, dan zul je merken dat het complexer is om een lening aan te vragen. Daarnaast dien je rekening te houden met het feit dat strekkers van hypotheken er niet altijd mee akkoord gaan dat je geen eigen geld inbrengt. Overweeg daarom altijd de optie nog even door te sparen of nog wat langer bij je ouders te wonen. Misschien klinkt dat onaantrekkelijk, maar daarmee maak je het voor jezelf wel een heel stuk makkelijker. Een huis kopen zonder eigen geld brengt ook behoorlijk wat risico’s met zich mee. Deze dien je allemaal af te wegen voordat je een gedegen besluit kunt nemen.