Goede doelen wereld
Image default
Woning en Tuin

Tuinberegening aanleggen: 5 tips van de professional

Wil je tuinberegening aanleggen als een professional? We hebben enkel specialisten gevraagd om wat nou echt belangrijk is. Dit lees je terug in de onderstaande 5 tips. Ontdek de essentiële onderdelen een beregeningsysteem en ga aan de slag. Leg je eigen professionele tuinberegening aan.

1 Sproeiers voor het gazon

Sproeiers zijn perfect voor het beregenen van het gazon. Je beregent eenvoudig grotere grasoppervlaktes met een enkele sproeier. Je hebt hierbij de keuze uit vaste ondergrondse pop-sproeiers of verplaatsbare sectorsproeiers. De ondergrondse sproeiers zijn ideaal als permanente oplossing. Kies eenvoudig voor de sproeiers met een passend sproeibereik en sluit ze aan op een tyleenslang. Hiermee weet je dat je iedere keer weer precies het juiste deel van je tuin beregent.

De verplaatsbare sproeiers worden vaak op een standaard gezet. Hierbij moet je de sector instellen die je wilt beregen. Op deze manier heb je minder sproeiers nodig, maar heb je meer werk aan het beregen van grote oppervlaktes. Hoveniers maken daarom vrijwel altijd gebruik van pop-up sproeiers. Voor tijdelijke beregening, zoals op boerderijen, bieden de verplaatsbare sproeiers echter een goede uitkomst.

Bij het beregenen van grotere grasvelden heb je de keuze tussen het gebruik van enkele grote sproeiers of meerdere kleine sproeiers. De keuze hang af van de beschikbare waterdruk en de vorm van het sproeigebied. Hier gaan we bij de derde tip verder op in.

2 Druppelslangen voor gerichte plant bewatering

Borders met planten beregen je het meest efficiënt met een druppelslang. Nu denk je misschien: “dit kan toch ook met een sproeier?” Dat kan inderdaad, maar alleen met nevelsproeiers. Bij winderige dagen heb je hierbij de een grotere kans dat het water niet de gewenste plekken bereikt. Nevel is namelijk erg gevoelig voor wind.

Druppelslangen zorgen voor een continue druppelbevloeiing op precies de juiste plek. Via de perforaties in de druppelslang laat je de bewatering precies bij de wortels van de planten plaatsvinden. Dit voorkomt dat het water verwaait of verdampt voordat het de grond in trekt. Het water valt namelijk direct bij de wortel.

3 Zorg voor voldoende water en waterdruk

Bij het beregenen van je tuin moet je goed in de gaten houden hoeveel water je maximaal kunt gebruiken. Dit kun je meten met een emmertest. Laat 10 seconden lang een emmer vollopen en kijk hoeveel water je in de emmer hebt. Vermenigvuldig dit met 6 en je hebt de maximale beschikbare hoeveelheid water per minuut.

Een sproei- of druppelsysteem verbruikt vrijwel altijd te veel water om de gehele tuin in één keer te bewateren. Hiervoor moet je de tuin opdelen in sectoren, maak hiervoor een tekening van de tuin. Zorg vervolgens met een waterverdeler en kranen dat de gehele tuin gelijkmatig beregent wordt.

Iedere beregeningsmethode vraagt om een passende waterdruk. Grote sproeiers en druppelslangen met hoge waterafgifte halen bijvoorbeeld alleen hun maximale bereik bij een relatief hoge waterdruk. Wanneer de huidige waterdruk te laag is, dan kun je een beregeningspomp of drukverhogingspomp plaatsen. Een drukverhogingspomp is hierbij wat duurder, maar deze oplossing verhoogt direct de waterdruk in je woning en voor de tuin. De beregeningspomp maakt het aan de andere kant juist mogelijk om een sloot of grondwaterbron te gebruiken.

4 Gebruik een schone waterbron

Vuil water verstopt de sproeiers en druppelaars van je beregeningsysteem. Gebruik daarom altijd een schone waterbron. Leidingwater is bijvoorbeeld erg schoon, je gebruikt dit zonder het te filteren. Water uit een grondwaterbron is over het algemeen ook schoon, maar bevat vaak kleine ijzer of zanddeeltjes. Plaats daarom altijd een voorfilter voor de pomp en een Y-filter na de pomp. Hiermee haal je alle grote en kleine deeltjes uit het water. Zo blijft je beregeningsysteem jarenlang zonder problemen functioneren.

5 Automatisch beregenen

Veel mensen kiezen in eerste instantie voor een handbediend beregeningsysteem, dit bespaart namelijk de kosten. Hierbij moet je de kranen van de waterverdeler om de beurt openen en sluiten. Vrijwel iedere hovenier raadt bij iedere middelgrote en grote tuin een automatisch beregeningsysteem aan. Anders ben je lange tijd bezig met het beregen van een tuin.

Een automatisch beregeningsysteem heeft een beregeningscomputer en magneetventielen in plaats van kranen. De computer zorgt dan de ventielen afzonderlijk het signaal krijgen om open of dicht te gaan. Dit kan met de toevoeging van een weerstation zelfs aangepast worden aan het huidige weer. Hierdoor start je beregeningsysteem automatisch op en heb je geen omkijken meer naar het beregenen van je tuin. Zo weet je zeker dat je tuin altijd voldoende beregent blijft.