Goede doelen wereld
Image default
Woningen

Beveiliging van je huis tegen inbrekers – tips voor inbraakbeveiliging

Elke twee minuten vindt er een inbraakpoging plaats in Nederland, waarbij meer dan een derde van de inbraakpogingen daadwerkelijk nog steeds plaatsvindt. De belangrijkste reden hiervoor is: mechanische beveiligingen. De extra elementen verhogen effectief de inbraakbeveiliging van je eigen huis – deuren en ramen bijvoorbeeld, kunnen niet langer eenvoudigweg worden geopend.

Als een inbreker er na enkele ogenblikken niet in slaagt, gaat hij liever weg

De afschrikkende werking van veel inbraakbeveiligingsproducten zorgt er ook voor dat de dader zeer waarschijnlijk naar het volgende huis zal overstappen. Degenen die niet succesvol zijn na een korte tijd geven meestal op. De investering in een goede inbraakbeveiliging is daarom de moeite waard.

In het geval van onbeveiligde ramen en deuren is een conventionele schroevendraaier vaak al voldoende om ze in enkele ogenblikken te openen, zeker als deze niet zijn uitgerust met een veiligheidscilinder. Volgens politieonderzoek zijn de belangrijkste doelwitten van de aanvallen van inbrekers ramen en balkondeuren in eengezinswoningen. De mythe van gebroken ramen gaat terug tot de tijd dat enkel glas nog de standaard was.

Inbrekers zijn alleen ’s nachts aan het werk? En alleen in eengezinswoningen?

“Inbrekers komen ’s nachts of tijdens vakanties, en alleen huiseigenaren zijn getroffen…” Dat is hoe veel mensen denken, maar de realiteit is anders. Inbrekers komen meestal overdag, wanneer er niemand thuis is. Evenzo is de mythe dat de vakantietijd een lang verouderde periode is.

Inbrekers zijn vooral actief in het donkere seizoen van het jaar. Inbrekers hebben het ook niet voornamelijk op eengezinswoningen. Ongeveer driekwart van alle inbraken vindt plaats in flatgebouwen. Deze zijn meestal nauwelijks beveiligd en de bewoners zijn wat onzorgvuldiger: de voordeur staat open of de buren openen de deur zonder aarzeling met een elektrische deuropener.

Inbrekers kunnen zo moeiteloos het huis binnenkomen en hebben dan meestal ongehinderd toegang tot de kelderruimten. Appartementen op de begane grond lopen vooral in flatgebouwen een groot risico. Omdat de daders daar de ramen of de balkondeur meestal goed bereiken.

Dit betekent echter niet dat de appartementen op de bovenste verdiepingen veilig zijn: Inbrekers hebben het hier meestal ook gemakkelijk, omdat de toegangsdeuren niet beveiligd zijn.

https://www.veiligheidsslotenshop.be