Goede doelen wereld
Image default
Aanbiedingen

Een werkdag van een Grafkunstenaar

Als grafkunstenaar maak je iedere dag ontwerpen voor grafkunst: persoonlijke grafstenen, bijzondere grafmonumenten en unieke gedenktekens. Vaak van moderne materialen als RVS, glas en corten staal. Maar hoe ziet zo’n dag er in de praktijk uit en hoe is dat om voortdurend met de dood om te gaan?

 

Start van een normale werkdag

Ik begin de werkdag met mijn mail programma te openen terwijl ondertussen de koffiepot pruttelt. Terwijl ik de koffie op de achtergrond hoor doorlopen controleer ik ondertussen mijn mail die voor een groot deel bestaat uit aanbiedingen voor zaken waar ik nooit om gevraagd heb: daten met Russische aantrekkelijke dames (wat die toch in mij zien…?),  bitcoin beleggingen (wat banken doodsbang maakt), gereedschapskisten uit Duitsland en goedkope grafstenen uit China. Hoe al die bedrijven mij als eenpitter toch maar steeds weer weten te vinden?

Ontwerpen van Grafkunst

Na de koffie kan ik dan beginnen met het leukste onderdeel van mij werk: het maken en uitwerken van nieuwe ontwerpen. Dat doe ik in opdracht van nabestaanden met wie er een uitgebreid gesprek is geweest. Persoonlijke anekdotes, verhalen en wensen met betrekking tot een gedenkteken zijn uitgebreid besproken. De nabestaanden hebben van dit gesprek een verslag gehad. Zo’n verslag maak ik ook voor mezelf. Je moet er gewoon niet aan denken dat verhalen van nabestaanden door elkaar gehaald zouden worden! Ik krijg natuurlijk veel intense verhalen van verschillende nabestaanden te horen over hun dierbare. Gelukkig zijn de gesprekken ondanks het verdriet meestal doorspekt met warme herinneringen en wordt er ook regelmatig gelachen om leuke verhalen en anekdotes, De opgehaalde herinneringen zijn vaak warm en liefdevol. Ook de dag van de uitvaart roept vaak mooie herinneringen op.

 

Nabestaanden en grafmonumenten

In de loop van de tijd zal ik de nabestaanden vaker gaan spreken en steeds beter leren kennen. Maar na het eerste gesprek zijn ze in feite nog grotendeels onbekenden voor me. Het maken van een persoonlijk ontwerp voor een gedenkteken is mooi, maar ook lastig werk. Het verhaal is verdrietig en ik voel een verantwoordelijkheid om eer te brengen aan de overledene. Wat ik als ontwerp maak moet passen en aansluiten bij de overledene en de wensen van de nabestaanden.

Ongelukjes

Tijdens het proces van ontwerpen zijn er altijd “ongelukjes” . Het bijzondere is dat die “missers” vaak een opening creëren naar een bijzonder ontwerp. Een richting die ik niet vooraf had kunnen voorzien of bedenken.

Ter illustratie:

Ik wilde een ontwerp maken met ijzerdraad van een soort metalen frame waar later glas geblazen bloemen in moesten komen. Het frame stelde bloemen voor die bestonden uit aan elkaar gesoldeerde bloembladen. In het model dat ik aan het maken was probeerde ik de blaadjes aan elkaar te solderen.

Alleen wilde het framepje voor de allerlaatste bloem maar niet: op het moment dat ik een blad vast probeerde te solderen viel er een ander bloembladje af. En hoe ik het ook deed: dat laatste bloemblad wilde gewoon  maar niet. Het lukte met geen mogelijkheid om alle bloemblaadjes aan die laatste bloem vast te solderen. Toen ik bijna wanhopig en nogal gefrustreerd maar pauze nam voor de zoveelste bak koffie zag ik ineens dat dit eigenlijk helemaal niet verkeerd was. In tegendeel het paste eigenlijk perfect bij de situatie: deze “onwillige” bloem verbeeldde in het ontwerp een jonge vrouw die te vroeg overleden was. Ze was nog niet tot volledige bloei gekomen in haar veel te korte leven. Dat “onaffe” bloem had in het ontwerp plots een symbolische betekenis gekregen.

En het opmerkelijke was dat toen we later het monument in het groot gingen maken en er glazen bloemen werden blazen opnieuw “haar” bloem problemen veroorzaakte. De glazen bloem die haar moest verbeelden wilde maar niet lukken. Ook hier lukte het niet om alle blaadjes er aan vast te krijgen. Hierdoor ontstond echter juist een afwijkende en extra bijzondere bloem die juist extra goed bij haar paste.

Daarom ben ik alert en extra zuinig op ongelukjes tijdens het maken van een ontwerp voor een persoonlijk gedenkteken.

Kleine  modellen van grafkunst ontwerpen

Meestal maak ik  6 tot 8 verschillende modellen van een ontwerp voor een grafkunst monument. De miniatuur modellen zijn meestal iets van 20 bij 10 cm en gemaakt van karton, papier en/of koper. Ondanks het kleine formaat en de goedkope materialen geven ze al een goede indruk van het uiteindelijke grafmonument of gedenkteken dat in RVS, glas of geroest cortenstaal uitgevoerd wordt.

Einde van de middag

Daar ben ik tot een uur of 3 mee zoet. De laatste uren van de werkdag besteed ik dan weer aan het maken van afspraken, schrijven van mails, bijpraten met een uitvaartbegeleider en administratieve zaken.  Ook praktische zaken als schoonmaken, afwassen, opruimen en stofzuigen en zorgen dat er voldoende koffie is behoren tot de taken van een eenpitter.

Uitvoering van gedenktekens

Nadat de ontwerpen klaar zijn nodig ik de nabestaanden uit om deze te komen bekijken en bespreken. In vrijwel alle gevallen kiezen nabestaanden voor een combinatie van elementen uit de  diverse ontwerpen.

Ook als we het definitieve monument gaan maken nodig ik de nabestaanden uit om langs te komen en de vorderingen te bespreken en bekijken.

Ik hoor regelmatig dat nabestaanden deze manier van werken erg op prijs stellen. Ze groeien als het ware toe naar het moment van plaatsing op het graf. En ook bij het plaatsen van het gedenkteken zijn de nabestaanden welkom: als ze willen kunnen ze daar actief aan meehelpen. Het is niet ongebruikelijk dat nabestaanden samen het monument naar het graf dragen.

Memorabel Grafmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

 

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl