Goede doelen wereld
Image default
Aanbiedingen

Hoe veilig is mijn studenten ov chipkaart tegen fraude?

Het studentenleven is duur, zoveel is zeker. Je moet de studie betalen, en dan komen daar nog eens de kosten van boeken en materiaal bij. Als je daar dan nog eens bijneemt dat je voor vervoer moet zorgen, komt het kostenplaatje helemaal hoog uit. Speciaal voor studenten werd daarvoor het studentenreisproduct in het leven geroepen. Het is dé manier om vervoer gratis of toch met een flinke korting te kunnen aanbieden. Wil je weten of jij hiervoor in aanmerking komt en wat je daar precies moet voor doen? Lees dan snel verder.

 

Wat is een studentenreisproduct?

Met een studentenreisproduct, dat beschikbaar is als week- of weekendabonnement, kun je als student gratis reizen tussen je kamer, je thuisadres en je opleidingsplaats. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet je een ov-chipkaart op je persoonlijke naam aanvragen die je dan kunt opwaarderen met het studentenreisproduct. Als je weet wat het openbaar vervoer vandaag de dag kost, loont het zeker de moeite om hier achteraan te gaan.

 

Wat zijn de voorwaarden voor een aanvraag?

Om aanspraak te kunnen maken op een studenten-ov moet je minstens  18 jaar zijn en moet je ingeschreven zijn op een mbo, hbo of universiteit. Twijfel je of je in aanmerking komt of ben je niet helemaal zeker van hoe je alles moet geregeld krijgen, vraag dan informatie aan je opleidingsinstelling. Tijdens de online voorlichting propedeuse bijvoorbeeld komt deze vraag wel vaker aan bod, en zijn er altijd mensen die je hier graag mee verder helpen.

 

Hoe vraag ik de studenten ov chipkaart aan?

Hier gaan we even dieper in op de stappen voor aanschaf studenten ov. Het studentenreisproduct vraag je aan via DUO waar je al kiest of je voor een week- of weekendabonnement gaat. Om een studentenreisproduct aan te vragen als je ouder bent dan 18 jaar en ingeschreven bent voor een geldige opleiding, moet je eerst een studiefinanciering aanvragen. Om het studentenreisproduct te kunnen gebruiken, heb je een ov-chipkaart nodig, die je kunt aanvragen via de website of via een van de vervoersbedrijven. Heb je eenmaal die kaart in je bezit, dan kun je jouw studentenreisproduct hieraan koppelen. Dat koppelen gebeurt in een beviligde omgeving, zodat je er zeker van bent dat je gegevens niet openbaar worden en er dus geen misbruik van kan gemaakt worden of fraude kan mee gepleegd worden. Zijn de vorige stappen allemaal doorlopen, dan kun je het studentenreisproduct ophalen bij een ophaalautomaat. Nu kun je genieten van gratis vervoer of vervoer met mooie kortingen.

 

Wat moet ik doen als ik de kaart verlies of als deze gestolen wordt?

Ben je jouw ov-chipkaart verloren of werd deze gestolen, dan doe je er goed aan om deze onmiddellijk te laten blokkeren. Enkel op die manier kun je vermijden dat iemand anders in jouw naam de kaart gebruikt. Jij hebt ook meteen een bewijs in handen dat je wel degelijk stappen hebt ondernomen om fraude en misbruik tegen te gaan.

Na het blokkeren van de gestolen of verloren kaart, kun je uiteraard een nieuwe kaart aanvragen.