Goede doelen wereld
Image default
Aanbiedingen

Wat is een ECU

Een ecu staat voor Electronic Control Unit. De Ecu is een ondersteunend systeem voor je auto. Tegenwoordig is een ECU cruciaal voor het functioneren van een auto of camper.

Wat doet een ECU?

Vroeger waren auto’s veel simpeler, de motor en alle systemen werkten bijna allemaal afzonderlijk van elkaar. Tegenwoordig is dat wat anders. Een ECU zorgt voor het functioneren van alle systemen binnen je auto. Van de kleinere dingen zoals klimaatregeling en airbags tot cruise control. Echter het belangrijkste wat de ECU doet is het motormanagement. De ECU is namelijk verantwoordelijk voor de ontsteking binnen de motor en de hoeveelheid brandstof die wordt verbrand.

De ECU ontvangt data van verschillende sensoren, al deze data wordt dan verwerkt door de ECU en gebruikt om de optimale ontstekings-timing te regelen.

Chiptuning

Aangezien de ECU eigenlijk een soort computer is, is het mogelijk om de timing van de ECU aan te passen. Vroeger was dit erg moeilijk aangezien de toegang tot de ECU niet universeel was en iedere fabriek hun eigen standaard hadden. Ook was het niet mogelijk om de software aan te passen en kon je alleen nieuwe software plaatsen. Dit is tegenwoordig anders, de toegangspoort is universeel en met enige kennis is het mogelijk om je auto aan te passen.

Waarom chiptuning

Nou je kan bijvoorbeeld je auto zuiniger laten lopen, dus je bespaart geld in de lange term. Daarbovenop is het zo dat de programma’s in de ECU vaak ver binnen de maximale belasting van de motor is. Door chiptuning te gebruiken zou je dus meer vermogen uit je motor halen en hij is ook nog eens zuiniger. Er zijn dus meerdere mensen die kunnen profiteren van camper chiptuning. Mensen die hun auto zuiniger willen laten lopen en mensen die meer vermogen uit hun auto willen halen.

https://cts-chiptuning.com/camper-chiptuning/