Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Al je notities bijhouden en uitschrijven

Goed georganiseerd zijn, is essentieel voor iedereen, vooral voor jongvolwassenen. Als je studeert, werkt of beide doet, moet je constant informatie bijhouden en onthouden. Een chaotische verzameling van papieren, boeken en digitale notities werkt contraproductief. Met een georganiseerd systeem bespaar je tijd, verhoog je je productiviteit en verminder je stress. Door alles op één plek te hebben, hoef je niet te zoeken naar die ene notitie of dat belangrijke stuk papier. Let je met je lamy vulpen aantekeningen maakt tijdens een college of vergadering, weet je precies waar je die later kunt vinden.

Wat je nodig hebt daarvoor

Voor een gestructureerd notitiesysteem heb je enkele essentiële dingen nodig. Allereerst een betrouwbaar schrijfinstrument. Veel mensen geven de voorkeur aan een vulpen, zoals een vulpen waterman, vanwege het soepele schrijf gevoel. Vervolgens heb je een goed notitieboek of schrift nodig met stevig papier dat niet doorschijnt. Digitale tools zoals apps of programma’s voor notities zijn ook handig, vooral als je graag op verschillende apparaten werkt. Zorg er ook voor dat je back-ups maakt, zodat je altijd toegang hebt tot je notities, ongeacht waar je bent. Het regelmatig synchroniseren van je digitale notities tussen apparaten kan ook voorkomen dat je belangrijke informatie verliest.

Hoe je notities kan maken

Notities maken is meer dan alleen maar opschrijven wat je hoort of ziet. Luister actief naar wat er wordt gezegd, pik de belangrijkste punten eruit en noteer die in je eigen woorden. Gebruik symbolen of kleurcodes om verschillende soorten informatie te onderscheiden. Dit kan je helpen bij het later herzien of studeren van je notities. Het is nuttig om je notities kort na het maken nog eens door te nemen om eventuele onduidelijkheden te verhelderen. Daarnaast helpt het opnieuw doornemen om de informatie beter te onthouden en eventueel aanvullende aantekeningen te maken. Bovendien zorgt consistentie in je notitiestijl voor overzichtelijkheid.

Wat als je schrift vol zit?

Wanneer je schrift of notitieboek vol is, is het tijd om actie te ondernemen. Begin met het herzien van je notities. Haal er belangrijke informatie uit die je moet onthouden of acties die je moet ondernemen. Overweeg vervolgens of je de notities digitaal wilt opslaan. Er zijn verschillende apps en tools waarmee je notities kunt scannen en opslaan. Zodra je alles hebt overgezet en gecontroleerd, kun je het oude schrift recyclen of bewaren voor toekomstige referentie. Digitaal opslaan biedt het voordeel dat je eenvoudig kunt zoeken, delen en bewerken. Het is ook ruimtebesparend en milieuvriendelijker dan papieren notitieboeken blijven kopen. 

Waarom een samenvatting handig kan zijn

Het maken van samenvattingen van je notities is een effectieve manier om de opgenomen informatie te verwerken en te onthouden. Een samenvatting dwingt je om de essentie uit je notities te halen en deze op een beknopte en duidelijke manier weer te geven. Door regelmatig samenvattingen te maken, verbeter je je begrip van de stof en ben je beter voorbereid op tentamens of presentaties. Het helpt je ook om verbanden te zien tussen verschillende onderwerpen of concepten. Het is een investering in tijd die zich zeker terugbetaalt in kennis en begrip. Bovendien maakt het leren efficiënter en effectiever, waardoor je betere resultaten behaalt.