Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Alles wat je wilt weten over zonnepanelen

Wanneer je aan het overwegen bent om zonnepanelen te nemen, is het normaal dat er een aantal vragen bij je opkomen. Om op zoveel mogelijk vragen over zonnepanelen antwoord te geven hebben wij hiervoor een blog samengesteld. Voor antwoord op je vragen, lees snel verder! 

 

Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

Allereerst is het erg belangrijk om naar de conditie van het dak te kijken. Wanneer het dak in een goede conditie is, is het tijd voor de volgende vraag. Wat voor een soort dak heb ik? Is dat een plat dak, rieten dak, gewone dakpannen of een dak van zink? Wanneer het een ander dak is dan een dak met normale dakpannen vraagt dit op specifieke kennis. 

 

Wanneer is de opbrengst van mijn zonnepanelen optimaal?

Bij een schuin dak is de opbrengst van zonnepanelen optimaal wanneer de zonnepanelen op het zuiden gericht zijn en er een dakhelling is van 30 tot 40 graden. Wanneer zonnepanelen te veel naar het noorden gericht zijn, leveren zij onvoldoende stroom op. Dit wordt om deze reden ook afgeraden.

 

Bij een plat dak is de opbrengst het hoogst wanneer de panelen achter elkaar geplaatst worden. De zonnepanelen moeten gericht staan op het zuiden. Ook hierbij geldt dat de opbrengst van de zonnepanelen die op het oosten of westen gericht zijn iets minder is, maar zeker niet slecht! Het is wel belangrijk dat de zonnepanelen twee aan twee schuin tegen elkaar worden gelegd. Op deze manier kun je ook de meeste zonnepanelen kwijt waardoor je meer energie opwekt. 

 

Welk type omvormer moet ik kiezen voor zonnepanelen?

Dat zonnepanelen zonlicht omzetten naar stroom is over het algemeen bekend, maar om deze stroom te kunnen gebruiken moet de opgewekte stroom omgezet worden naar wisselstroom of wisselspanning. Deze handeling vindt plaats voor een omvormer. Afhankelijk van de plaatsing van de zonnepanelen zijn er meerdere opties. Lees hieronder de verschillende opties wat betreft omvormers.

 

Strengomvormer 

Bij een strengomvormer worden de zonnepanelen achter elkaar met elkaar verbonden en aangesloten op de omvormer. Het nadeel van deze optie is dat wanneer één zonnepaneel in de schaduw ligt, dit effect heeft op alle zonnepanelen. Wanneer je er zeker van bent dat de zonnepanelen niet in de schaduw terecht kunnen komen is dit een goede en voordelige optie.

 

Optimizers 

Wanneer je gebruik maakt van een optimizer is elk zonnepaneel voorzien van een optimizer die ervoor zorgt dat elk paneel zijn maximale vermogen levert aan de omvormer. Het voordeel van deze optie is dat wanneer er één zonnepaneel in de schaduw ligt, dit geen consequenties heeft voor de rest van de zonnepanelen. Ook is het zo dat wanneer er één zonnepaneel kapot is, de andere zonnepanelen blijven werken. 

Micro-omvormers 

Bij deze optie heeft elk zonnepaneel zijn eigen omvormer. Bij schaduw op één of meerdere zonnepanelen is dit ook een goede optie. Dit komt doordat de zonnepanelen niet afhankelijk zijn van elkaar. Wanneer je kiest voor zonnepanelen met een micro-omvormer worden de zonnepanelen gegarandeerd duurder, maar ook leveren ze in een jaar meer op! 


Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar het aanbod in zonnepanelen? Neem dan snel een kijkje op de website. Klik hier!

https://homansolar.nl/zonnepanelen-plaatsen/