Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Besparen op energie met zonnepanelen

Wanneer je jouw woning graag wilt verduurzamen en tegelijkertijd de maandelijkse energiekosten wilt drukken doe je er goed aan om zonnepanelen te laten installeren. Zonnepanelen installeren kan het gehele jaar door en daardoor kan je ook het gehele jaar energie besparen.

Zonnepanelen om elektriciteit op te wekken

Energie opwekken met zonnepanelen op het dak van je woning is niets nieuws. Veel mensen besparen op energie met zonnepanelen. Bekijk de woningen in je straat maar eens, grote kans dat er al op heel wat daken zonnepanelen liggen. Zonnepanelen kunnen stralingsenergie van de zon omzetten in elektriciteit via de zonnecellen. Helaas kan je de energie die je zonnepanelen opnemen niet direct omzetten in elektriciteit. De stroom wordt via een omvormer omgezet naar wisselstroom. Wisselstroom is te gebruiken voor alle elektrische apparaten in jouw huishouden, wil je voor extra duurzaam gaan? Denk dan is aan een combinatie van zonnepanelen en een warmtepop.

Als je je woning toch al wilt verduurzamen kan een warmtepomp laten installeren een goede stap zijn, helemaal wanneer je deze met zonnepanelen laat installeren. Het gebruik van elektriciteit is goedkoper en minder vervuilend dan het gebruik van aardgas. Je brengt je energierekening omlaag en helpt het een klimaat ook een handje.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zullen de meeste energie leveren wanneer ze een ligging hebben tussen zuidwest en zuidoost. Of dit om een plat dak of een schuin dak is maakt eigenlijk niet uit. Het gaat erom dat ze voldoende zon ontvangen en niet beschut worden door een grote boom. Uiteraard is het hiervoor belangrijk om de experts van SunCatch in te schakelen, zij kunnen je alles over de juiste plaatsing vertellen.

Zonnepanelen en een warmtepomp

Wanneer je wilt besparen op energie met zonnepanelen is het een goed idee om ook na te denken over een warmtepomp. De energie die je opwekt met de panelen kan worden gebruikt als energie voor de warmtepomp. Wist je dat er zelfs PVT systemen bestaan die werken in combinatie met een warmtepomp? Dit noemen we ook wel hybride zonnepanelen. Het is een combinatie van een traditionele zonnepaneel en zonnecollector in een. Ze zorgen ervoor dat de warmtepomp de energie krijgt die het nodig heeft en het thermische gedeelte zal als warmtebron voor de warmtepomp zorgen. Deze panelen wekken energie op en zorgen ook voor dat de warmte van de zon gebruikt kan worden om lucht of water te warmen. Wanneer je wilt besparen op energie met zonnepanelen is dit dus ook een aanschaf om over na te denken. Helemaal met het oog op de huidige gasprijzen.