Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Een dag vol geschiedenis in Valkenburg

Valkenburg, een stad in Zuid-Limburg, kent een zeer rijke geschiedenis. Zo was er al vele duizenden jaren voor de christelijke jaartelling een menselijke bewoning. De plaats kent dan ook veel bouwwerken die afstammen van de Romeinse tijd. De naam Valkenburg stamt verwijst waarschijnlijk naar de middeleeuwse valkerij, waarbij burg verwijst naar de vesting. Dit is nog maar een klein deel van de rijke geschiedenis van Valkenburg. Stap in je auto en parkeer je auto op de parkeerplaats in Valkenburg. Er is namelijk genoeg te doen in deze stad en deze historische bezienswaardigheden hebben wij voor jou opgesomd.

Gemeentegrot Valkenburg

Wie Valkenburg zegt, zegt grotten. De stad kent grotten, die in totaliteit 250 kilometer zijn. Delen van deze gangenstelsels kunnen bezocht worden, waarbij je de geschiedenis proeft van de mergelwinning. De bekendste grot is de Gemeentegrot, waar mergel werd gewonnen wat gebruikt werd als bouwmateriaal. Hier vind je ook fossielen van de Mosasaurus, welke ooit zwom in dit gebied. Als je alles wil leren over de grotten in Valkenburg, dan kun je informatie krijgen via een speciale rondleiding in de grotten.

MergelRijk

Nog geen genoeg gekregen van de grotten in Limburg. Tegenover de parkeerplaats in Valkenburg (Parkeerplaats Steenkolenmijn) vind je het MergelRijk. In deze grot vind je mergelsculpturen wat gewonnen wordt in de grotten van Valkenburg. Hier vind je bijvoorbeeld een replica van De Nachtwacht. Tijdens het bezoek kun je zelf aan de slag met mergelsteen om je eigen mergelsouvenir te maken. Ook snuif je hier nog extra historie op, omdat MergelRijk jou kennis laat maken met het ontstaan van mergel. Er zijn fossielen tentoongesteld, zoals de kaak van de Mosasaurus: een zeehagedis die in de tijd van de dinosauriërs leefde rondom Valkenburg.

Kasteelruïne Valkenburg

In deze ruïne zie je overblijfselen van de 11e eeuw, waar tevens de enige hoogteburcht van Nederland te vinden is. Ook hier is een parkeerplaats in Valkenburg, zodat je zo min mogelijk hoeft te lopen tot aan de kasteelruïne. De burcht is diverse keren opgebouwd na allerlei conflicten. Volg een rondleiding en leer over het kasteel en de mensen die daar ooit leefden.

https://hotelbotterweck.nl/contact/