Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Herbestemming industrieel erfgoed

De vastgoedsector staat al jaren onder druk en vraagt om innovatieve oplossingen om ruimte te creëren. Tegelijkertijd staan er door het hele land grote oude industriële gebouwen en fabrieken leeg die niet meer worden ingezet waarvoor ze ooit gebouwd zijn. 1 + 1 = 2. Respace komt met een revolutionaire oplossing voor herbestemming industrieel erfgoed. Een box-in-box systeem waarmee iedere mogelijke ruimte omgebouwd kan worden tot functionele woon- of werkruimte.

Duurzame herbestemming van industrieel erfgoed

Respace heeft een bouwmethode ontwikkeld die eigenaars, ontwikkelaars, architecten en gebruikers ongekende vrijheid in het ontwerpen, indelen en gebruiken van gebouwen geeft. Met daarin nadrukkelijk duurzaam bouwen als basis; circulair van A tot Z. Van ontwerp en constructie tot en met het eind van de life cycle: cradle to cradle.

 

Respace is een extreem snelle, voordelige en duurzame oplossing voor de herbestemming van industrieel erfgoed, bedrijfspanden, fabrieken, hallen en loodsen. Binnen een paar maanden wordt een oud gebouw omgetoverd tot een bruisende en bruikbare woon- of werkruimte.

Werkwijze

  1. Met een 3D-laserscan worden alle afmetingen en details van het gebouw in kaart gebracht. Dat wordt omgezet in een parametrisch ontwerp, afgestemd op de unieke situatie van ieder gebouw. 

  2. Het Respace box-in-box systeem zorgt ervoor dat je niet vast zit. Ruimtes kunnen geschikt gemaakt worden voor verschillende typen gebruikers. Het systeem kan op elkaar worden gestapeld tot drie lagen. Binnen het Respace systeem kan gewerkt worden met onder meer overspanningen, ‘dak’-tuinen, sociale ruimtes, bergruimtes en terrassen.

  3. Met dit ontwerp worden de vergunningen aangevraagd. Ook daarin kan het Respace-team ondersteunen. 

  4. Vanuit de computer wordt het ontwerp via CNC-frees-machines uitgezaagd. De onderdelen worden vervolgens naar de bouwlocatie gebracht en als een K’NEX pakket in elkaar gezet.

Langdurig en flexibel gebruik

Ook nadat het systeem geplaatst is, kan alles nog eenvoudig opnieuw geconfigureerd worden, door wanden te verplaatsen. Of door delen te demonteren en ergens anders weer op te bouwen. Zo worden gebouwen zo dynamisch en efficiënt mogelijk gebruikt. Een effectieve oplossing voor herbestemming van industrieel erfgoed. 

 

Dit bouwsysteem is dus niet alleen bedoeld voor klimaatneutraal herbestemmen. Het biedt ook een alternatief voor toekomstbestendigheid van bedrijfspanden en commercieel vastgoed. 

Voorbeeld herbestemmingsproject

Respace is toegepast in het nieuwe hoofdkantoor van Sissy-Boy in Amsterdam. Een grote loods is omgebouwd tot een klein dorp met werk- en vergaderruimtes dat over een tijdje weer uit elkaar gehaald en verplaats kan worden. Een betaalbare en duurzame manier van herbestemming van industrieel erfgoed, zeker voor tijdelijke locaties.