Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Het recyclen van huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten die gebruikt en versleten zijn kun je op veel verschillende punten inleveren, in de winkel waar je het apparaat hebt gekocht, in diverse winkels die een inzamelpunt voor apparaten hebben of in de milieustraat van jouw gemeente. Bij witgoed Maastricht wordt al jouw oud ijzer gerecycled. Waarom is het recyclen van elektrische apparaten, ook wel e-waste genoemd, zo belangrijk net als witgoed Maastricht?

 

Wat is e-waste?

Dat zijn elektrische apparaten die kapot en verouderd zijn. Apparaten die je eigenlijk dus weg wilt gooien omdat je ze niet meer gaat gebruiken. Onder elektrische apparaten verstaan we apparaten met een stekker of die op batterij werken. Geen koelkasten, dat moet naar witgoed Maastricht.

 

Waarom is het recyclen van e-waste zo belangrijk?

Ten eerste kunnen grondstoffen worden hergebruikt door het recyclen van e-waste. Denk aan metalen en kunststoffen. Ten tweede kunnen er als je e-waste niet recyclet schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Tijdens het recyclen worden deze stoffen op een aansprakelijke manier eruit gehaald. Ten derde zorgt het recyclen voor een inkrimping van de CO2-stoot. Nieuwe apparaten kunnen worden gemaakt door het recyclen van oude elektrische apparaten.  Hierdoor ontstaat de circulaire economie.

 

Wat is de circulaire economie?

De circulaire economie is het proces van apparaten produceren, die vervolgens gebruikt worden. Wanneer de apparaten zijn verouderd of versleten zijn kun je ze inleveren en recyclen. Uit de gerecyclede apparaten worden vervolgens grondstoffen uitgehaald om weer nieuwe apparaten te kunnen maken. Bij de inleverpunten voor e-waste krijgen de apparaten een nieuw leven.

 

Waar kan ik e-waste inleveren?

Grote apparaten kun je inleveren bij de winkel volgens het oud-voor-nieuw-regeling. Dit houdt in dat je het oude apparaat gratis kunt inleveren als je een vergelijkbaar apparaat nieuw koopt. Grote en kleine apparaten kunnen worden ingeleverd in de milieustraat van jouw gemeente. Kleine apparaten (denk aan mobiele telefoon of elektrische tandenborstel) kun je inleveren bij de inleverbakken in winkels zoals bouwmarketen of supermarkten of je kunt ze ook gratis inleveren in elektronicawinkels.

 

https://mentenmetaal.nl/oud-ijzer-maastricht/