Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Tips voor het combineren van werken en studeren

Werken en studeren is pittig. Tegenwoordig is echter de kans best groot dat je niet je hele leven hetzelfde beroep uitoefent. Er zijn dan ook steeds meer mensen die werken en studeren combineren, om uiteindelijk die ideale andere baan te krijgen. Overweeg jij om te gaan werken en te studeren? Dan zijn hier wat tips voor jou, om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Een dag heeft 24 uur

Als je tegelijkertijd werkt en studeert, is het belangrijk om goed met je tijd om te gaan. Beter gezegd: ga goed met je energie om. Wat je veel ziet is dat mensen denken dat er in de nacht nog wel een paar uur gestudeerd kan worden. Alleen dit gaat 9 van de 10 keer ten koste van de energie voor de volgende dag. Met als gevolg dat je er eigenlijk per saldo geen tijd op gewonnen hebt.

De beste oplossing is om gewoon de hoeveelheid slaap te pakken die je normaal nodig hebt. Bij de meeste mensen is dit ongeveer 7,5 uur. Daarnaast helpt het om 1 uur voor het slapen gaan al te stoppen met studeren. Op die manier kunnen je hersenen ook ‘afschakelen’. Verder heb je elke dag minimaal een uur voor jezelf nodig, om op te laden. Neem gewoon die pauze. Als je dit als basis houdt, dan houd je het tenminste vol. Een studie duurt vaak al snel zo’n 3 jaar. Dus met 1 week 80 uur werken, pleeg je vooral roofbouw op jezelf. Dat is geen goede strategie voor 3 jaar studeren en werken.

Maak afspraken

Maak afspraken met je eventuele partner. Je hebt minder tijd voor alles dus ook voor je partner. Overleg met elkaar over welke dingen je kan laten liggen. Is het bijvoorbeeld altijd nodig om met elke verjaardag en visite van elkaars vrienden of familie erbij te zijn? Kijk naar wat je energie geeft en kost en kijk ook naar de behoefte van je partner. Als je dit in goed overleg doet, dan heb je ook sneller steun van je partner. Dat het goed loopt thuis, daar heb je met de extra drukte zeker profijt van.

https://www.newskool.nl/werken-en-studeren/