Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Veilig thuis, korte én lange termijn

De tijd van het touwtje dat uit de brievenbus hangt, ligt achter ons. Dit werd vooral in de jaren zestig en zeventig gedaan. Tegenwoordig is er steeds meer gecontroleerde beveiliging. Absolute veiligheid bestaat niet, toch neigen we als mensheid naar steeds slimmere manieren van beveiligen. Nou ja, steeds meer geavanceerde manieren van beveiligen. Maar of zo’n wedloop naar steeds meer beveiliging nu slim is… Hoe zorg je er nu dan voor dat je een veilig thuis gevoel hebt?

Huis beveiliging

Huis beveiliging is op zich niet verkeerd, we leven nu eenmaal in de wereld waarin we leven. Wat je wel kunt doen aan beveiliging is het voorkomen van gelegenheidsdiefstal. De ongeplande diefstal, maar tja die deur was niet op slot… Iemand die financieel een probleem heeft die staat sneller open voor dit soort gelegenheden. Zorg er dus voor dat je de deur op slot doet voor je weggaat.

Wat je verder aan beveiliging kunt doen, is goede sloten kopen. Sloten die moeilijker opengaan. Die werken goed als huis beveiliging, omdat ze iemand die inbreekt het moeilijker maakt. Zo is diegene er meer tijd mee kwijt. Meer tijd, is ook meer tijd om betrapt te worden. Dat maakt het dus minder aantrekkelijk voor inbraak.

Maatschappelijk probleem

Dat veilig thuis zijn niet meer zo vanzelfsprekend is, dat is een maatschappelijk probleem. Anette Nobuntu Mul kwam een mooi verhaal ter ore. Hierover kun je ook lezen op de website van MaatschappijWij. Anette Nobuntu Mul hoorde het verhaal van iemand die mais gestolen had. Toen kwam er een dorpsbijeenkomst waarbij het niet alleen ging om dat de man had gestolen. Het feit dat hij verzwegen had dat hij zonder eten zat, nam men hem kwalijk. Daarnaast echter benoemde het dorpshoofd als grootste misdaad iets heel anders: namelijk dat de community niet had gezien dat zijn gezin honger had. Dat was in zijn ogen de grootste misdaad.

Lange termijn

Willen we dus niet eeuwig aan de korte termijn denken door voor steeds geavanceerdere huis beveiliging te kiezen, dan moet er iets wezenlijks veranderen in onze maatschappij. Hoe doe je dat? Door de dialoog aan te gaan. Door meer te denken zoals het dorpshoofd. Eilandjes zorgen voor onbekendheid, en onbekend maakt onbemind.