Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Wat betekent een standard operating procedure?

Een standard operating procedure (SOP) is een zeer uitgebreide en visuele digitale werkinstructie. In de werkinstructie wordt gedetailleerd beschreven hoe bepaalde werkzaamheden binnen het bedrijf uitgevoerd dienen te worden. Van de meest grote werkzaamheden zoals het opnieuw inrichten van een productiehal tot het schoonmaken van een machine, in een SOP staat alle informatie digitaal bij elkaar gebundeld.

Waarom een SOP?

Bedrijfsleiders verspillen vaak kostbare tijd aan het zoeken naar de papieren werkinstructies voor bijvoorbeeld nieuwe werknemers. Door de werkinstructies allemaal samen te bundelen in een digitaal programma is de informatie altijd snel toegankelijk voor iedereen.

Voordelen van een standard operating procedure

–          Actueel

Door een digitale werkinstructie aan te houden kun je eenvoudig aanpassingen doorvoeren. Hierdoor is de informatie die in de digitale werkinstructie staat altijd actueel.

–          Veiligheid

Een digitale werkinstructie draagt bij aan een veilige werkomgeving omdat alle werknemers binnen het bedrijf op de hoogte zijn van de veiligheidsinstructies. Zo kunnen ze altijd zien met welke stoffen er wordt gewerkt en weten ze hoe ze moeten handelen bij eventuele noodsituaties.

–          Efficiëntie

Door te werken met een digitale werkinstructie heb je alle informatie met betrekking tot de machines en apparaten altijd bij de hand. Zo kan er op tijd onderhoud worden uitgevoerd, wat ervoor zorgt dat er minder kans is dat de productie stilgelegd moet worden. Door de machines en apparaten in goede staat te houden vindt er een efficiënter werkproces plaats.

https://ezfactory.nl/standard-operating-procedure/