Goede doelen wereld
Image default
Bedrijven

Wat is een architect?

Een architect doet is het ontwerpen van huizen en andere gebouwen. Deze worden vervolgens door de architect gevisualiseerd in ontwerp- en bouwtekeningen. Naast huizen, kan een architect ook verbouwingen aan een bestaande woning laten doen en geeft hierbij ook advies. Daarnaast zal de architect helpen bij de begeleiding van het technische en administratieve proces. Er zijn verschillende architecten deze zullen wij hieronder toelichten.

Informatiearchitect

Deze architect rapporteert aan de manager van het architectuurteam. Dit team bestaat uit meerdere architecten. Dit gebeurt alleen bij grotere projecten. De architect maakt ontwerpen van complexe en grote systemen. Hij richt zich daarnaast veel op het proces en de informatieflow

Tuin- en landschapsarchitect

Deze wordt ingezet door de overheid om de stadsparken en groen in gemeente in te richten, maar kan ook particulier ingezet worden.

Interieuradviseur

Een interieuradviseur geeft je advies over de kleuren en aankleding van meubels, accessoires, en verlichting. Hij maakt een verlichtingsplan, een moodboard en kan professionele foto’s van je woning maken. Deze adviseur heeft vaak geen erkende opleiding.

Binnenhuisarchitect

Deze architect wordt ook wel de interieurarchitect genoemd. Deze persoon zal je advies geven over de inrichting van je huis en advies over bouwkundige constructies. Daarnaast zal deze persoon ook bouw en vergunningsaanvragen voor je doen. Een binnenhuisarchitect is ook bevoegd om de bouw te begeleiden.

Het proces

De architect moet een aantal stappen doorlopen wanneer hij een huis of uitbouw gaat ontwerpen.

Schetsontwerp

De architect maakt op basis van jouw wensen en behoeften een eerste ruwe schets.

Voorlopig ontwerp

Dit is de eerste uitgewerkte schets. Deze is vaak al 3D gevisualiseerd.

Definitief ontwerp

Dit ontwerp dien je bij de gemeente in. Dit is de aangepaste versie van het voorlopige ontwerp.

Technisch ontwerp

Hierin zullen alle besluiten over het materiaal onderbouwd zijn. Denk aan fundering, riolering, het balkenplan en een detailtekening. Op basis hiervan wordt de energiezuinigheid door de architect berekent.

Vergunningsaanvraag

Je kunt niet zomaar gaan bouwen, daarvoor heb je een omgevingsvergunning voor nodig. Je moet dan het technische ontwerp bij de gemeente indienen.

Kijk of zij bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus staan ingeschreven. Deze architecten voldoen aan alle eisen en zullen je gegarandeerd helpen tijdens je bouwproject. Wij raden je daarom aan om met een betrouwbare architect zoals architect Arnhem in zee te gaan.

https://www.ihcarchitects.com/architect-arnhem/