Goede doelen wereld
Image default
Eten en drinken

Koken met een kerntemperatuurmeter

Een mooi stuk vlees uit de oven. Een eenvoudige en smakelijke manier van bereiden. Toch is het lastig om te bepalen wanneer het vlees klaar is. Met een kernthermometer zal het vlees exact de juiste gewenste garing krijgen. Een instelbare kerntemperatuurmeter is de perfecte oplossing. U hoeft niet meer naar de oven te lopen om te controleren of het vlees al gaar is. U stelt de gewenste temperatuur in waarna de thermometer een alarm laat afgaan op het moment dat het vlees de ingestelde temperatuur heeft bereikt. De thermometer is geschikt voor grote stukken vlees en vlees op de barbecue. Perfect voor slowcooking op lage temperatuur in de oven of in de braadpan. Hierbij is de kerntemperatuur, de temperatuur in het midden van het vlees, bepalend voor de gaarheid. Het is niet meer nodig om in het vlees te prikken of te snijden om de garing te controleren waardoor er geen vleessappen verloren gaan. Het resultaat is een prefect gegaard stukje vlees.

Een gecontroleerde garing

Ook professionals maken gebruik van een kookthermometer. Het is de beste manier om de garing volledig onder controle te houden. Het is ook geschikt om vlees op een lage temperatuur voor te garen en gecontroleerd het vlees na te garen af te garen door de temperatuur van de barbecue of oven te verhogen. Vlees met een te lange garing zal uitdrogen waardoor de structuur en smaak achteruit zal gaan. Een te korte garing geeft vlees dat nog te rood of rosé zal zijn en geeft risico’s op besmettingsgevaar. Ieder soort vlees is anders heeft een andere bereidingstijd en ideale kerntemperatuur. Met een kernthermometer is het garingsproces precies in de hand te houden en bereid u het vlees als een echte professional.

Overzicht kerntemperatuur

De ideale kerntemperatuur is per vleessoort anders. Entrecote met een kerntemperatuur van 55 °C is net niet rood. Een kalfsoester met een kerntemperatuur van 60 °C is rosé. Fricandeau met een kerntemperatuur van 65 °C is doorbakken en sappig. Een rollade is gaar met een kerntemperatuur van 70 °C. Naast vlees is een vleesthermometer ook geschikt voor de bereiding van vis. De meeste vissen zijn klaar bij een kerntemperatuur van 70 °C. Kabeljauw heeft genoeg aan 60 °C terwijl tonijn slechts een kerntemperatuur van 50 °C nodig heeft.

Wat is een goede kernthermometer

De meest eenvoudige kernthermometers worden in het vlees gestoken en zijn via een schaal afleesbaar. Handig zijn de exemplaren die zijn voorzien van een meter die via een draadje langs de ovendeur of pandeksel buiten de hittebron wordt geplaatst. Hierdoor is de temperatuur afleesbaar zonder dat de hittebron te openen. De meest handige exemplaren zijn traploos instelbaar en geven een waarschuwingstoon als de temperatuur in de kern is bereikt. Nog meer gebruiksgemak? Kies dan voor een bluetooth thermometer die in staat is om tot een afstand van 50 meter het garingsproces doorgeeft aan een smartphone of bluetooth apparaat. Laat het vlees hierna altijd nog 5 minuten rust in aluminiumfolie voor het beste resultaat. Ontdekt nu het veelzijdige aanbod op de website van Thermapen.

https://www.thermapen.nl/