Goede doelen wereld
Image default
Eten en drinken

Pannenkoeken typisch Nederlands?

Zijn pannenkoeken een typisch Nederlands product? Veel mensen zullen met ‘ja’ antwoord geven op deze vraag. Toch klopt dit niet helemaal. Zo worden de eerste pannenkoeken naar verluidt gemaakt in China of Nepal. Dit moet ongeveer in de 12e eeuw gebeurt zijn. Het grote verschil met onze ‘Nederlandse’ pannenkoeken is dat er in China en Nepal gebruik werd gemaakt van boekweit. Boekweit is een plant die voornamelijk bekend staat om haar zaden. De plant is onderdeel van de duizendknoopfamilie. Van de zaden van deze plant wordt uiteindelijk meel gemaakt dat dus werd gebruikt voor het maken van pannenkoeken. Tot op de dag van vandaag is China het land dat de meeste hoeveelheden boekweit exporteert.

Eerste pannenkoeken uit China en Nepal?

De pannenkoeken uit China en Nepal zijn dus uiteindelijk hier terechtgekomen. Dit is gebeurd via de kruistochten. De Kruisvaarders hebben tijdens verschillende kruistochten producten en grondstoffen meegenomen uit de landen die zij hebben bezocht. Dit zorgde ervoor dat de Europeanen deze producten en grondstoffen ook gingen gebruiken. Via de Zijderoute werden de producten uiteindelijk via een vaste handelsroute naar Nederland en de rest van Europa gebracht.

Pannenkoeken via Kruistochten in Nederland

Toch duurde het even voordat men in Nederland ook echt pannenkoeken ging eten. Het eerste echte pannenkoekenrecept stamt namelijk uit 1439. Toch blijkt uit een studie dat de pannenkoeken al in Europa werden genuttigd door de Romeinen. Deze gebruikte de term ‘Alita Docia’, wat ‘wat zoetigs’ betekende. De Romeinen waren ook de samenleving die diverse topings op de pannenkoeken toevoegde. Zo deed men fruit, vlees, honing of kaas op de pannenkoek. Deze traditie wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt.

De pannenkoekenmix

De echte pannenkoekenmix zoals men die tegenwoordig kent is pas in 1889 ontwikkeld in de US. Door het toevoegen van ei van meel werd het heel makkelijk om pannenkoeken te maken.

De Nederlandse pannenkoek

In Nederland gieten wij ons eigen sausje over de pannenkoeken. De pannenkoeken met appel en met spek zijn hier voorbeelden van. Daarnaast is ook poedersuiker in combinatie met Van Gilze echt iets Nederlands. Toch zien we dat ook de pannenkoeken met hun tijd meegaan. Zo is er nu de vegan pannenkoek waarbij er dus geen gebruik wordt gemaakt van dierlijke producten. Dit is echt iets uit de 21ste eeuw.

https://happyvegan.nl/vegan-recepten/vegan-pannenkoek/

Gerelateerde artikelen

Bestel jij wel eens broodjes op kantoor?

Bent u op zoek naar leuke paasrecepten? Neem dan een kijkje op Coop.nl!

Wat is handig voor de keuken