Goede doelen wereld
Image default
Industrie

Wat is de taak van een PTFE slang bij een 3d printer

Bij een 3d printer wordt de filament aangevoerd om te kunnen printen. De filament zit op een rol zodat dit makkelijk kan afrollen en de 3d printer op die manier makkelijk de filament kan smelten. De filament loopt vanaf de haspel door een PTFE slang door naar de printkop. De PTFE slang zorgt ervoor dat de filament gemakkelijk en met zo min mogelijk wrijving in de juiste richting wordt begeleid, en niet onderweg naar de 3d printkop vast komt te zitten. Je wilt immers dat de filament soepel en geleidelijk aan de 3d printkop wordt aanlevert. De taak van de PTFE slang voor 3d printer is dus heel belangrijk.

 

Wat zijn de eigenschappen van een PTFE slang

De PTFE slang heeft veel opmerkelijke eigenschappen. Zo is deze bestendig tegen hitte maar ook kou. Het temperatuurbereik ligt namelijk tussen de minus 190 graden Celsius en 327 graden boven nul. In een 3d printer zal de PTFE slang dus niet beïnvloed worden aan de hogere werktemperaturen omdat dit ruim binnen de marges valt.

De eigenschappen van PTFE zijn tevens dat het een zeer flexibel materiaal is. Hierdoor gaat het bijzonder lang mee. Zeker in een 3d printer, waar de slang continu in beweging is, biedt PTFE extra voordelen.

 

Wanneer moet je de PTFE slang bij een 3d printer vervangen

Wanneer de filament blijft hangen of vastloopt in de PTFE tube, dan moet de 3d printer PTFE slang vervangen worden. Het printresultaat zal namelijk door een kapotte slang beïnvloed kunnen worden als de filament er niet meer soepel doorheen gaat. Dat zou natuurlijk erg zonde zijn want in sommige gevallen kun je dan helemaal overnieuw beginnen met printen. Sommige mensen denken zelfs dat de 3d printer hierdoor schade kan ondervinden wanneer de filament vast blijft hangen in de tube. De printer wil namelijk de filament opnemen wat niet mogelijk is, en daardoor kunnen er schade gevolgen zoals defecten door ontstaan. Preventief je PTFE slang voor 3d printer vervangen is dus zeker aan te raden.

 

Hoe vervang je de 3d printer PTFE slang

Het vervangen van de PTFE slang bij een 3d printer is vrij eenvoudig. De slang zit namelijk met een koppeling vast aan beide zijde. Met een steeksleutel kun je linksom de koppeling losdraaien. Wanneer de koppeling los is, trek je het geheel los van elkaar. Dit doe je aan beide kanten.

Vervolgens meet je de lengte van de PTFE slang op en vervang je deze met dezelfde lengte. Bij veel oude slangen kun je een afdruk in de slang zien zitten. Dit geeft tegelijkertijd aan hoever de slang door de koppeling doorgevoerd moet worden. Wanneer je dezelfde lengtes aanhoudt, dan heeft de 3d printkop alle bewegingsvrijheid.