Goede doelen wereld
Image default
Sport

De gestage opkomst van competitief fitnessen

Fitness is als sport nog niet zo oud. In de jaren ’70 was het vooral een klein maar trouw clubje bodybuilders dat vaak aan de gewichten ging hangen. Maar halverwege de jaren ’80, met de opkomst van aerobics en andere ontwikkelingen, begon fitness steeds populairder te worden bij een groter publiek. Tegenwoordig hebben miljoenen mensen in Nederland een sportschoolabonnement. En nu is er weer een nieuwe trend, de opkomst van competitieve fitness.

Van powerliften tot groepslessen en Cross-Fit

Veel mensen kiezen voor een sport als fitness omdat ze het alleen kunnen doen op een tijd die voor hen het beste uitkomt. Ze hoeven geen medaille, ze willen vooral met rust gelaten worden.

Maar er is ook een groep fitnessers die meer geïnteresseerd is in competitie. Lange tijd waren deze mensen aangewezen op andere sporten zoals atletiek om hun sportbehoefte te vervullen. Fitness was vooral iets dat je erbij deed om fit te blijven.

Een paar jaar geleden maakte de wereld kennis met Cross-Fit, een competitieve vorm van fitness die eigenlijk een combinatie is van powerliften, aerobics en atletiek. Ineens werd de sportschool weer een plek van niet alleen onderlinge competitie maar je had ook weer een gemeenschappelijk doel. De Cross-Fit gyms zijn sindsdien dan ook als paddenstoelen de grond uitgeschoten en bieden hele nieuwe kijk op wat tot voor kort een individuele, en misschien ook een tikkie saaie, sport was.

Sportprijzen binnen de sportschool?

Bij een competitieve sport horen natuurlijk ook sportbekers en andere prijzen. Waar organisatoren voor heen alleen een kampioensschaal of wisselbeker gingen kopen bij reguliere sporten, zie je dat sportprijzen hun weg aan het vinden zijn naar de sportschool. Een uitstekende motivatie natuurlijk voor mensen die iedere training het beste uit zichzelf willen halen!