Goede doelen wereld
Image default
Vakantie

Spoedcursus catamaran zeilen

Niets is mooier dan over azuurblauwe wateren in de tropische zon te zeilen, niet voor niets is het Klein Curacao catamaran zeilen bij toeristen erg in trek. Maar dit kun je natuurlijk niet zomaar doen, je hebt op de eerste plaats natuurlijk een vaarbewijs nodig. Daarnaast hebben catamaran zeilers hun eigen jargon en theorieën, enkele hiervan zetten we graag even voor je uiteen.

De windroos

De wind is het belangrijkste onderdeel van catamaran zeilen, deze heeft namelijk effect op je koers én je zeilstand. Om een goede indruk te krijgen op welke manier de wind effect heeft, kun je het beste voorstellen dat je in het midden zit van een grote klok. Waarbij 12 uur de winrichting aangeeft. Het gebied tussen 10 en 2 uur is de dode hoek, binnen dit gebied kun je niet zeilen. Wat je ook doet, de boot gaat niet vooruit.

De tell tails

Om het verschil van schijnbare- en werkelijke wind te overbruggen zullen de tell tails je helpen. Ze zijn niet het verlengstuk van het vaantje, maar geven andere stromingen weer. Wanneer je te hoog aan de wind varen, dan zwabberen de tell tails aan loef zijde omhoog. Vaar je te laag, dan zwabberen de tell tails aan de lij zij omhoog. Je probeert tijdens het voeren er dus voor te zorgen dat de tell tails aan beide zijden van de boot parallel naar achteren lopen.

Klein curacao

Zoals eerder vermeld kun je heerlijk bij klein curacao catamaran zeilen. Heb je nu geen idee hoe dat moet? Niet getreurd, er zijn zat ervaren zeilers die toeristen met alle liefde willen verschepen.

https://curacao-trips.com/