Goede doelen wereld
Image default
Woning en Tuin

Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig. Maar wanneer zonnepanelen vies zijn, vangen ze minder zonlicht op. Het kan daarom geen kwaad om ze een keer per jaar grondig te controleren. Zaken zoals zand, bladeren en vogelpoep kunnen je zonnepanelen goed vies maken. Een regenbui is soms niet goed genoeg om je panelen schoon te krijgen. In dit artikel vertellen we je daarom meer over hoe je zonnepanelen kunt schoonmaken.

 

Wanneer kan ik mijn zonnepanelen het beste schoonmaken?

In de maanden april tot en met oktober wordt de meeste zonne-energie opgewekt. Daarom wordt het aangeraden om aan het begin van de lente je panelen schoon te laten maken. De zonnige zomer maanden zorg voor de beste opbrengst aan zonne-energie. Dus dat is flink besparen op je energie rekening!

 

Hoe vaak moet ik mijn panelen schoonmaken?

Dit hangt vaak af van de weersomstandigheden. Als het vaak regent dan worden de panelen vanzelf wel weer schoon. Echt grondig schoonmaken doe je eens per vijf jaar.

Het onderhouden van zonnepanelen is daarom vrij eenvoudig. Controleer je panelen een keer per jaar, om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn. Op die manier blijven ze nog voldoende zonlicht opvangen.

 

Laat je zonnepanelen reinigen door een professional

Het hebben van zonnepanelen is een echte investering, wees daarom zuinig met de schoonmaak hiervan. Voor het reinigen van je zonnepanelen heb je speciaal water nodig waar geen kalk in zit. Daarnaast heb je de juiste veiligheidsmateriaal als je het dak besluit op te gaan. Dit is ook niet aan te raden, je kunt niet makkelijk bij je zonnepanelen als deze op het dak zijn geplaatst. Laat dit dan ook aan een professional over. Gelukkig is het reinigen van zonnepanelen niet, maar eens in de vijf jaar. Dit scheelt natuurlijk ook een hoop. Ondanks dat zonnepanelen niet veel onderhoud nodig hebben, is het aan te raden om ze af en toe schoon te maken.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijk en als maatschappij doen we er tegenwoordig alles aan om op een milieuvriendelijke manier te leven. Naast het aanschaffen van zonnepanelen zijn er nog tal andere manieren om duurzaam te wonen en leven. Dus is duurzaamheid een belangrijk onderwerp voor je? Lees dan ook dit artikel over: Duurzaam wonen voor een groenere toekomst. Want een duurzame toekomst begint bij jezelf.