Goede doelen wereld
Image default
Woning en Tuin

Hoe vaak moet u uw kussen vervangen?

 

Iedereen is het erover eens dat een goede nachtrust cruciaal is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Om beter te slapen is het aangeraden om je slaapplek te optimaleren. Een van de elementen van je slaapplek is je kussen. Dit moet je goed onderhouden en indien nodig vervangen, zodat het u altijd de juiste ondersteuning biedt.

Omdat we zoveel uren in bed doorbrengen (1/3 van onze leven (!)) en ons hoofd rust op onze kussen, is het essentieel om de kwaliteit en de hygiene van je kussen te waarborgen. Door je kussen niet tijdig te vervangen kan je allergische reacties, puistjes en nekpijn krijgen. Maar hoe moet je je kussen onderhouden en wanneer is het tijd voor een nieuw kussen?

Hoe vaak moet u uw hoofdkussen vervangen?

De meeste experts adviseren om je kussen om de 2 tot 3 jaar te vervangen. Zo weet je zeker dat je kussen nog ondersteunt, proper en vrij van allergenen is. Het is ook belangrijk dat je je kussen goed onderhoudt, zodat het langer meegaat.

Er zijn een aantal indicaties om na te gaan wanneer je hoofdkussen vervangen. Meestal merk je dit zelf wel. Word je bijvoorbeeld wakker met een stijve nek of vind je geen comfortabele slaaphouding meer? Dan kan dit een indicatie zijn dat je kussen niet langer de ondersteuning biedt die je nodig hebt. Net als bij je matras is het aangeraden om je hoofdkussen te vervangen voor het begint door te zakken. Merk je dat het kussen sterk verkleurd is (meestal geel of bruin) dan is het zeker tijd voor een nieuw kussen.

Hoofdkussens bestaan in verschillende maten en materialen. Het ene materiaal is al duurzamer dan het andere. Een polyester kussen is typisch een kussen van een lage kwaliteit. Dit soort kussen gaat bijvoorbeeld gemiddeld slechts 1 jaar mee. Meer hoogwaardige kussens, zoals bijvoorbeeld latex hoofdkussens gaan tot 3 jaar mee. Een polyester kussen zouden we eigenlijk nooit aanraden. Als je een goed kussen kiest, gemaakt van hoogwaardigere materialen, hoeft u het over het algemeen minder vaak te vervangen.

Gebruik een hoofdkussenbeschermer, ook wel molton genoemd om je kussen te beschermen en de levensduur te verlengen. Verschoon regelmatig je kussenbeschermer en kussenloop. Was ze elke keer mee wanneer je je lakens wast.

Waarom het belangrijk is om kussens te vervangen

Op het eerste zicht lijkt het misschien overbodig om je kussen regelmatig te vervangen, maar een oud kussen kan leiden tot allergische reacties, huiduitslag en spierpijn.

Een oud kussen kan stofmijt, schimmel en zelfs huidschilfers van huisdieren bevatten. Slapen in de buurt van deze allergenen veroorzaakt in sommige gevallen een verstopte neus, jeukende huid of geïrriteerde ogen. Dit kan ook invloed hebben op de kwaliteit van je nachtrust. Kiezen voor een hoofdkussen dat antibacterieel en schimmelwerend is is daarom belangrijk, en de investering waard. Vervang het kussen ook dan regelmatig. Dit kan helpen om allergieën te voorkomen.

Zweet, huidolie, speksel en ander vuil kan door het kussensloop in je kussen terechtenkomen. Hierdoor wordt het vuil en krijg je de typische gelen ringen op je kussen. Ook voor jouw huid, bijvoorbeeld op je aangezicht, is het gunstig om gebruikt te maken van een frisse kussensloop en kussen. De vuile stoffen kunnen zorgen voor verstopte poriën, acne of uitslag bij mensen met een gevoelige huid. Het regelmatig wassen van je kussenslopen helpt om de ophoping te verminderen.

De belangrijkste functie van je kussen is dat het je hoofd en nek goed ondersteund terwijl je slaapt. Een verouderd kussen is uitgezakt of afgeplat en biedt niet langer de nodige ondersteuning. Je kan wakker worden met een pijnlijke nek. Een goed hoofdkussen bij nekpijn voortkomt dit. Zijslapers kunnen ook last krijgen aan de schouder door een afgeplat hoofdkussen. Door het lagere kussen komt er meer druk op de schouder. Merk je klachten? Dan is het misschien tijd om je kussen te vervangen. 

Onderhoud en vervanging van hoofdkussens

Om de levensduur van je kussen te verlengen is regelmatig onderhoud nodig. De onderhoudsinstructies zijn verschillend afhankelijk van het materiaal van het kussen. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan het type kussen dat je koopt en de onderhoudsinstructies van de fabrikant in acht te nemen. Kies voor een hoogwaardig kussen dat bijvoorbeeld gemaakt is uit latex. Latex kussens zijn gekend voor hun goede ondersteuning en goede duurzaamheid.