Goede doelen wereld
Image default
Woning en Tuin

Wat is een dakvenster

Je hebt misschien de term dakvenster weleens gehoord, maar wat is dat nu eigenlijk? Dat gaan we je hier vertellen. Een dakvenster is eigenlijk een raam of raampartij in een schuin dak. Veel huizen werden vroeger met schuine daken zonder ramen gebouwd. Ramen waren natuurlijk niet zo goed geïsoleerd als nu, omdat er meestal enkelglas werd gebruikt. Door ramen in je dak ontsnapte dan een hoop warmte.

Tegenwoordig kunnen we die warmte prima vasthouden met dakramen of dakvensters. Het is dus niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor een dakvenster. Met een dakvenster haal je namelijk een hoop licht je huis in. Zeker als je dakvensters op je zolder plaatst.

De zon en daglicht komen namelijk voornamelijk van boven en op zolder heb je dan bijna direct zonlicht in je huis. Je kunt dakvensters combineren met rolluiken om de warmte op de echt hete zomerdagen alsnog buiten te houden.

Gordijnen

Een dakvenster is dus een raam dat in een schuin dak zit. Het raam zit daardoor ook schuin. Dan vraag je je misschien af hoe je daar gordijnen voor kunt hangen. Als je ze aan de schuine muur hangt, hangen ze natuurlijk niet direct voor het raam.

Daarom zijn er speciale rolgordijnen en plisségordijnen voor dakvensters.

Ze worden bevestigd in het kozijn van het raam waardoor ze altijd voor het raam vallen. Zo kunnen ze ook heel goed verduisterend werken, want er zijn geen kiertjes waar licht doorheen kan komen.