Goede doelen wereld
Image default
Woningen

In vijf stappen een woonkamer inrichten: zo doe je dat!

Ben jij net verhuisd, of ben je van plan de hele woonkamer om te gooien? Het inrichten van de woonkamer kan een hele klus zijn. De woonkamer is een belangrijke ruimte in huis waar je samenkomt om bij te kletsen en tot rust komt van een lange dag.  Zo richt je in vijf stappen de perfecte woonkamer in

Kies een stijl en kleurcode

Begin de inrichting van jouw nieuwe woonkamer met het kiezen van een stijl en kleurcode. Welke sfeer wil je uitstralen met jouw woonkamer? Wil je graag iets klassieks, of juist meer een strakke inrichting? Kies twee of drie basiskleuren die je kunt gebruiken voor onder andere de muur, grote meubels en decoratie. De 60-30-10 kleurenregel helpt je om je huis mooi in te richten. Kies een hoofdkleur, een bijkleur en een accentkleur. Gebruik de hoofdkleur voor 60% van je ruimte, de bijkleur voor 30% en de accentkleur voor de laatste 10%.

Kies een bank

De bank is het belangrijkste meubelstuk van de woonkamer. Het is daarom goed om de bank als basis te zien van jouw inrichting. Kies eerst een fijne en mooie bank en richt de rest van de woonkamer daaromheen in. Je hebt een rechte zitbank, hoekbank, U-bank, elementenbank, slaapbank, divan, chaise longue en meer.

Opbergruimte

Zeker als je niet al te groot woont kan een woonkamer er al snel rommelig uit gaan zien. Het is daarom belangrijk dat je genoeg opbergruimte hebt om losse spulletjes weg te kunnen stoppen, idealiter achter gesloten deuren. Kies een mooie dressoir kast. Het leuke aan een kast in de woonkamer is dat deze ook nog eens extra mogelijkheden biedt tot het plaatsen van decoratieve items.

Verlichting

Licht bepaalt voor een heel groot deel de sfeer in een ruimte. Fijne lampen zijn dus essentieel voor een sfeervolle woonkamer. Zorg dat je niet voor 100% afhankelijk bent van het grote licht, maar zorg ook dat je een mooie kamerlamp hebt, wat leeslampjes en eventueel wat kaarsen die je op donkere dagen aan kan steken. Een lamp met dimfunctie is ook ontzettend fijn voor de sfeer in de woonkamer. Het combineren van verschillende verlichtingsmogelijkheden geeft een ontzettend huiselijk gevoel.

Maak het af

Maak je woonkamer af met mooie decoratieve items. Leg een mooi kleed op de vloer en hang gordijnen op in het door jou gekozen kleurenschema. Vul lege muren op met mooie schilderijtjes, of kijk eens naar Akupanelen online voor mooie wandpanelen. Planten kunnen ook wonderen doen voor de sfeer in een ruimte. Niet alleen heeft de aanwezigheid van groen een rustgevend effect op mensen, planten zuiveren ook nog eens de lucht en zorgen daarmee voor een gezond klimaat in onze woonkamers. Geef ze natuurlijk wel genoeg water!