Goede doelen wereld
Image default
Zakelijk

Borrie – Rotterdam

Data 15 juni 2021 Leestijd van ongeveer 7 minuten 0 reacties Hoe innovatief moet de accountant zijn? Is het ontbreken van slimme auditsoftware een dealbreaker? En zijn er al klanten die bij een offerte willen weten hoe het accountantskantoor technologie inzet? Een rondgang langs early adaptors. “Als het gaat om de cryptokant van de business, geef je hem in feite een opleiding waar je zelf voor betaalt.” Peter Steeman It’s all about the data stupid, heet een hoofdstuk uit het NBA-rapport Van bankzitter tot sterspeler, de impact van technologie op de accountantscontrole (2019).

“In het segment van grotere organisaties vragen klanten er om. Naast de grotere organisaties is er een nieuw segment van vooral jonge technologiebedrijven die actief zoeken naar een accountant die hen beter begrijpt en een aanpak biedt, die past bij de op technologie georiënteerde dynamiek van hun organisatie.” Maar hoe ziet die nieuwe relatie tussen de datagedreven klant en innovatieve accountant er in de praktijk uit? Wisselwerking De gemeente Rotterdam zit midden in de transitie naar een datagedreven organisatie.

Accountants & Belastingadviseurs Visser & Visser Gouda – Visser & Visser

Hoe beïnvloedt die digitaliseringsagenda de selectie van de accountant? “IT wordt een steeds belangrijker onderdeel van de controle”, aldus Marcel van Gilst, afdelingshoofd Financial Audit bij de gemeente Rotterdam. “De uitvoering wordt steeds meer datagedreven. Van de externe accountant wordt verwacht dat hij in diezelfde ontwikkeling meegaat. Hij moet weten wat de risico’s zijn.

Op Zoek Naar Een Accountantskantoor In Wierden …

Daar halen we handwerk weg.” ‘Je wilt voorkomen dat een accountant zich vier weken opsluit om onze systemen te doorgronden.’ Wat betekent robotisering voor de controleaanpak? “Bij de aanbesteding kijken we daar specifiek naar”, zegt Van Gilst. “Wat voor moderniseringen gaan ze de komende jaren toepassen in de financial audit? Het inzetten van data-analyse bijvoorbeeld.

Wij zorgen dat we de processtromen en de data op orde hebben, zodat je er andere controletechnieken op los kan laten. Bij de aanbesteding gaf Pw, C aan dat ze wil meewerken aan de doorontwikkeling van de audit. Het is een wisselwerking.” Prikken Hoe is dat voor een innovatieve startup? Wat verwacht die van een accountant? Erich Schnoeckel is adviseur blockchain en oud-coo van Finturi, een op blockchain gebaseerd factuurfinancieringsbedrijf.

“Wanneer je je als startup bezighoudt met complexe IT, wil je een accountant die veel in dat segment zit. Hij moet niet alleen de techniek begrijpen maar ook voorbereid zijn. Zich verdiept hebben in de problematiek die hij kan verwachten. De accountant moet innovatief zijn.” Toch verwacht Schnoeckel niet dat bedrijven eisen stellen aan de technologie die hun accountant gebruikt bij de audit (dac6 hallmarks).

Accountants En Adviseurs – Abab

Hoe hij zijn werk doet is een black box. Als je dat wist, deed je het zelf wel – bunq zakelijk. Je reviewt zijn tarieven. Zijn die marktconform? Veel verder gaat het niet. Accountants worden heel erg op buikgevoel geselecteerd. Voor een ondernemer is een accountant bijna een biechtvader. Eigenlijk moet je het veel rationeler aanvliegen.” ‘Als we een klant aansluiten op ons systeem krijgt hij sneller inzage in zijn financiële situatie.’ In de praktijk heeft een accountant moeite de innovatiedrift van een startup te volgen, meent Schnoeckel.

“Als startup ben je bezig zelf een nieuwe wereld te ontdekken. Hoe waardeer je een asset als de waarde ervan in tokens wordt uitgedrukt? Finturi maakt van de invoice een token. Tokens worden verhandeld. Dat is best complex. In de praktijk gaat de accountant mee in de redenering die je hem geeft.

Je kunt gebruik maken van zijn netwerk. Als het gaat om de cryptokant van de business, geef je hem in feite een opleiding waar je zelf voor betaalt.” Hobbel Tech startups beoordelen hun accountants niet zozeer op digitale skills, is de ervaring van Martin de Bie, adviseur innovatie bij 216 Accountants.

Vind Jouw Administratiekantoor In Rotterdam …

Als beginnende onderneming hebben ze vaak te maken met een samenstellend accountant die vooral gefocust is op het leveren van compliance diensten, zoals de jaarrekening en fiscale aangiften. En ook al zijn ze innovatief, ze hebben meestal een vrij standaard boekhoudpakket.” Als accountantskantoor onderscheidt 216 zich door een sterke focus op het verwerken van de boekhouding, door het jaar heen, aldus De Bie.

Met slimme tools, en door gestandaardiseerde data op basis van RGS (referentie grootboekschema), kunnen we niet alleen de klanten sneller bedienen met actuele cijfers, maar ook aangiftes en jaarrekeningen vlotter afwikkelen aan het einde van het boekjaar. Zo zitten we kort op de bal en kunnen we de klant proactief adviseren.

Deze werkwijze kunnen we alleen hanteren als we beschikken over actuele administratieve data van kwalitatief hoog niveau.” 216 Accountants wordt steeds meer bekend als datagedreven accountant. “Nieuwe klanten zijn gecharmeerd van ons abonnementsmodel, waarin de jaarrekening en fiscale aangifte niet ons belangrijkste product zijn. Als we een klant aansluiten op ons systeem gaat hij sneller inzage krijgen in zijn financiële situatie, wat ondernemers helpt om belangrijke strategische beslissingen te nemen en eventueel extern kapitaal op te halen bij investeerders.” ‘Je geeft de accountant een plattegrond en die kijkt naar in- en uitgangen.’ Ook als ondernemer en accountant dezelfde innovatiedrang delen loert er een gevaar, aldus De Bie.

Ros Adviseurs & Accountants

Dat zijn we niet. Daar past bescheidenheid. Je moet op tijd IT-consultants inschakelen bij de implementatie van nieuwe processen of systemen. Je ziet nu veel ondernemers die snel een webwinkel aan hun bestaande business hebben gebouwd. In zo’n situatie moet je goed nadenken over de implicaties hiervan op de boekhouding en de juiste systemen selecteren en implementeren om de boekhouding efficiënt te voeren.

“We zoeken een sparringpartner. Hij of zij moet niet alleen verstand hebben van IFRS, maar ook iets snappen van geautomatiseerde processen. Hij moet een beeld hebben van de systemen die we gebruiken. Dat is best lastig want het zijn systemen die we zelf hebben gebouwd. Met beperkte IT-kennis kan je een bedrijf als bunq niet controleren.

Dat is zonde van zijn tijd. Je wilt weten wat hij vindt van onze systemen. Welke controles wil hij zichtbaar zien?” Daarvoor voert Spaans gesprekken met accountantskantoren. “Wie sturen ze af op de proposal? Is het alleen een accountant of neemt hij iemand van de IT-afdeling mee? We willen dat de accountant steeds meer kan met de data.

Accountantskantoor Rotterdam – Cylex Bedrijvengids

Dat is prettig. Daardoor heb je iemand die het hele spectrum overziet. Dat betekent wel dat je als klant je huiswerk gedaan moet hebben.” Datagedreven NBA Om facts and figures over de sector beter inzichtelijk te maken, leden beter en proactief te kunnen ondersteunen en de interne bedrijfsvoering te verbeteren, wil ook de NBA meer datagedreven worden.

De overgang naar een datagedreven organisatie geschiedt stap voor stap. In 2020 is gestart met nader onderzoek naar wensen en mogelijkheden. Ook is een aantal datagedreven projecten in gang gezet. Het aantrekken van een programmamanager moet in 2021 een impuls geven aan de overgang naar een datagedreven organisatie. Spaans probeert in de audit de lat ieder jaar hoger te leggen.

Daarvan word ik als nerd enthousiast. Zo hebben we de controles op de omzet naar voren gehaald. Vorig jaar deden we dat in mei. Nu vindt die met behulp van data-analyse plaats in januari.” Een datagedreven audit kan alleen als je samen optrekt, benadrukt hij. “Je moet eerst goed in overleg.