Goede doelen wereld
Image default
Zakelijke dienstverlening

De betekenis van gezond eten

Gezond eten betekent het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen die je de voedingsstoffen geven die je nodig hebt om gezond te blijven, je goed te voelen en energie te hebben. Deze voedingsstoffen bevatten eiwitten, koolhydraten, vetten, water, vitaminen en mineralen.

Voeding is belangrijk voor iedereen. In combinatie met lichaamsbeweging en een gezond gewicht is gezond eten een uitstekende manier om het lichaam sterk en gezond te houden. Wat je eet kan van invloed zijn op het immuunsysteem, de stemming en het energieniveau. Haal een gezonde bedrijfslunch om je de hele dag fit te voelen.

Voel je goed

Als je een plan voor gezond eten opstelt om je lichaam te geven wat het nodig heeft, vergeet dan niet om geluk in het recept op te nemen. Onthoud jezelf niet van je favoriete eten. Als je je beroofd voelt, zul je waarschijnlijk geïrriteerd zijn en je minder snel aan een gezond dieet plan houden. Macaroni met kaas, curry, chocoladepudding – ze worden niet voor niets troostvoedsel genoemd. 

Het eten van deze vertrouwde voedingsmiddelen geeft je een gelukkig, veilig en beschermd gevoel. Je hebt misschien gelukkige herinneringen aan deze voedingsmiddelen, en het eten ervan brengt die goede gevoelens terug. De truc is om deze voedingsmiddelen op een bewuste manier te eten, zodat je maximaal kunt genieten van een kleinere hoeveelheid.

Eiwitten

Eiwitten geven het lichaam aminozuren – de bouwstenen die de cellen van het lichaam helpen bij al hun dagelijkse activiteiten. Eiwitten helpen je lichaam nieuwe cellen op te bouwen, oude cellen te herstellen, hormonen en enzymen aan te maken, en het immuunsysteem gezond te houden. Als je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, doet het lichaam er langer over om van ziekte te herstellen en is de kans groter dat je überhaupt ziek wordt.

Koolhydraten

Koolhydraten geven je snel energie – ze komen snel in je bloed terecht als glucose (bloedsuiker), dat je lichaam eerst als brandstof gebruikt, voordat het de restjes omzet in vet.

Fruit, groenten, brood, pasta, granen, graanproducten, crackers, gedroogde bonen, erwten en linzen zijn allemaal goede bronnen van koolhydraten. Veel van deze producten zijn ook goede bronnen van vezels, die je spijsverteringsstelsel nodig heeft om gezond te blijven.

Suiker (wit en bruin), honing en melasse zijn ook koolhydraten. Maar deze soorten koolhydraten zijn calorierijk en bieden geen andere voordelen (zoals vitaminen en mineralen). Volle granen, fruit en groenten zijn gezondere bronnen van koolhydraten dan geraffineerde granen en suikers.

Vetten

Vetten geven je lichaam de vetzuren die het nodig heeft om te groeien en om nieuwe cellen en hormonen aan te maken. Vet helpt ook sommige vitaminen door het lichaam te bewegen. Vitamine A, D, E en K zijn in vet oplosbare vitamines, wat betekent dat ze wat vet nodig hebben om te kunnen worden opgenomen. Ze worden ook opgeslagen in de vetweefsels in je lichaam en in de lever. Vet helpt ook de organen te beschermen tegen trauma. Je lichaam slaat overtollige calorieën op als vet, dat wordt opgespaard als reserve-energie.

Vetten geven je meer geconcentreerde calorieën dan koolhydraten of eiwitten. Met andere woorden, een theelepel vet bevat meer calorieën dan een theelepel koolhydraten of een theelepel eiwitten. Bekijk hier meer over het bedrijf de Buurtboer.

 

https://www.debuurtboer.nl/