Goede doelen wereld
Image default
Zorg

Het belang van goede zorgkleding

De zorg is in ons dagelijks leven en in de hedendaagse samenleving over heel de wereld onmisbaar. De zorg bestaat uit diverse organisaties waaronder bijvoorbeeld ziekenhuizen, zorghuizen en huisartsenpraktijken. Met allerlei klachten gaan er dagelijks talloze mensen naar zorg plekken. Dit kunnen ziektes zijn, breuken in de botten, kleine pijntjes of ernstigere klachten. In de zorg is er 1 ding dat altijd van cruciaal belang is en dat is hygiëne. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen waar er dagelijks mensen worden geopereerd of aan huisartsen waar mensen met allerlei klachten langskomen. Het is dan erg belangrijk dat er sprake is van hygiëne en goede zorgkleding is hierbij 1 van de belangrijke zaken.

Wat is belangrijk bij zorgkleding?

Zoals gezegd is hygiëne iets dat in de zorg een cruciale rol speelt. Patiënten met besmettelijke ziektes kunnen artsen aansteken die weer andere patiënten kunnen aansteken, maar buiten dat is het ook zo dat er zeer gevoelige delen van lichamen worden aangeraakt door artsen. Bij een operatie bijvoorbeeld, wanneer er organen aangeraakt worden. De artsen dienen dan volledig schoon te zijn en de patiënt moet niet in gevaar komen. Iets belangrijks om dus op te letten bij zorgkleding is dat het erg hygiënisch is en bijvoorbeeld niet makkelijk viezigheid aantrekt. Verder moet zorgkleding zo beschermend mogelijk zijn. Bij de aanschaf ervan kan het handig zijn om ook aan de verkoper te vragen welke stukken het meest beschermend zijn, om jezelf als zorgverlener ook te beschermen tegen ziektes die eventueel over kunnen lopen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat een stuk zorgkleding comfortabel zit. Je loopt er immers best lang mee en je doet belangrijk werk, dus dat iets lekker zit is dan ook erg fijn. Let op datgeen dat jezelf fijn vindt. Stel dat je graag een borstzak wil aan je linkerkant omdat je snel naar een schaar wilt kunnen grijpen gedurende je werk, zorg dan dat jou zorgkleding die zak ook heeft. Ook is het bij zorgkleding handig om er op te letten dat de kledingstukken niet te kort zijn.

Welke zorgkleding past bij welk beroep?

Als we het hebben over de zorg heeft niet iedere zorgverlener natuurlijk de zelfde taak of het zelfde beroep. Tussen zorgverleners zitten nog steeds vaak erg grote verschillen. Een voorbeeld is een dokter in het ziekenhuis. Voor een dokter is een doktersjas vaak een erg bekend kledingstuk. Deze zijn over het algemeen wit. Voor werknemers in zorghuizen of bijvoorbeeld bejaardentehuizen worden er vaak andere soorten zorgkleren gebruikt. `dit zijn vaak wat kortere jacks. Vaak dragen vrouwelijke medewerkers deze bijvoorbeeld in het roze of paars in zorghuizen. Ook zorg bloesjes komen veel voor in bejaardentehuizen en zorghuizen. Verder wordt er in bijna elk borgberoep wel gebruik gemaakt van haarnetjes, maar bij ieder beroep op andere momenten. In het ziekenhuis is het bijvoorbeeld sowieso verplicht tijdens een operatie. Er mogen immers geen haartjes van artsen vallen. In zorghuizen kan dit bijvoorbeeld ook belangrijk zijn voor de koks zodat het eten dat geserveerd wordt hygiënisch blijft en de risico’s uitgesloten kunnen worden.