Goede doelen wereld
Image default
Dienstverlening

Maak kennis met de verschillende typen haaruitval

Heeft u last van haaruitval? Dan bent u niet de enige. Het is namelijk een veelvoorkomend probleem en jaarlijks krijgen duizenden mensen ermee te maken. De typen haaruitval lopen echter uiteen. Daarom lichten we in dit artikel de verschillende typen haaruitval uit.

De meest voorkomende oorzaak is erfelijke haaruitval

De grootste boosdoener van haaruitval is erfelijke haaruitval, ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. De oorzaak van dit type haaruitval komt van het hormoon DHT. Dit hormoon wordt gevormd uit het hormoon testosteron en zorgt ervoor dat haren zwakker terug groeien en sneller uit gaan vallen. DHT kan uiteindelijk resulteren in volledige kaalheid. Het gebied aan de achterkant van het hoofd is echter niet gevoelig voor dit hormoon, waardoor doorgaans de ‘eeuwige haarkrans’ over blijft.

Haaruitval door ziekten en chemotherapie

Er zijn ook andere oorzaken waardoor haaruitval kan optreden. Zo zijn er meerdere haarziekten die haaruitval kunnen veroorzaken. Deze ziekten verstoren het natuurlijke haargroeiproces en ontregelen de haarzakjes, waardoor uitval kan ontstaan. De meest voorkomende ziekten zijn Trichotillomanie, Alopecia diffusa, Alopecia areata en Alopecia diffusa. Daarnaast kan chemotherapie bij kanker de oorzaak zijn van haaruitval. Bij deze therapie worden zowel kankercellen als normale cellen vernietigd. Hoe sneller een cel zich deelt, hoe gevoeliger ze zijn voor chemotherapie. Cellen die zorgen voor haargroei delen zich het snelst, waardoor haaruitval kan optreden.

Andere typen haaruitval

Naast bovengenoemde typen haaruitval, zijn er nog een aantal oorzaken om te benoemen. Zo kan een serieus ijzer tekort in uw lichaam leiden tot versterkte haaruitval. Daarnaast kan haaruitval ontstaan door ernstige stress. Ook kunnen bijwerkingen van geneesmiddelen haaruitval veroorzaken. Doorgaans gaat dit om matig versterkte haaruitval en staat het op de bijsluiter vermeld.

Wat is in ieder geval niet de oorzaak van uw haaruitval?

Veel mensen denken dat voeding invloed kan hebben op haaruitval. Dit is echter alleen in extreme gevallen mogelijk. Denk hierbij aan eenzijdige voeding, waardoor een gebrek aan vitamines of andere voedingsstoffen ontstaat. Bij ‘normale’ omstandigheden kan haaruitval doorgaans niet voorkomen. Daarnaast is het dragen van een hoofddeksel ook geen oorzaak van haaruitval.