Goede doelen wereld
Image default
Dienstverlening

Wat is de 5S methode?

Je kent het wel, je bent super druk met je werkzaamheden en hierdoor wordt je werkplek een grote rommelplek. Hier is een methode voor ontwikkeld om te zorgen dat er schone, opgeruimde werkplek is.

5s methode

Wat is nu precies de 5s methode? De 5s methode is overgekomen vanuit Japan en is een stappenplan dat zorgt voor een opgeruimde werkplek. Het bestaat uit de 5s

  • Scheiden: Dit is de eerste stap in het stappenplan, ga kijken naar wat je nog gebruikt. Wat is er kapot en kan weg gegooid worden? Het is namelijk belangrijk om te kijken naar wat je echt gebruikt en nodig hebt op de werkvloer. Hierdoor krijg je ook meer rust.
  • Schikken: De tweede stap is het indelen van je werkplek, je moet hierbij nadenken over gebruik ik het vaak of niet? Zijn deze spullen voor één handeling nodig, dan leg je ze bij elkaar.
  • Schoonmaken: Hou je werkplaats schoon, een schone werkplaats zorgt voor meer veiligheid op de werkvloer. Door aan het einde van je werkdag je werkplek even schoon te maken begin je de volgende dag ook weer prettig.
  • Standaardiseren: Standaardiseren heeft meer toepassing op alle werknemers. Bij deze stap gaat het er namelijk om dat door iedere werknemer de opdracht het zelfde wordt uitgevoerd. Het standaardiseren heeft als functie om een routine of gewoonte te worden.
  • Stand houden: het in stand houden betekend dat je om de zoveel tijd gaat kijken naar het personeel  van houden ze zich nog aan de 5s methode. Deze stap is dan ook het lastigste om te handhaven.

Door het gebruik van de 5s methode zorg je ervoor dat iedere werknemer een veilige en overzichtelijke werkplek heeft. Daarnaast hebben ze minder ruimte nodig en verbeteren ze hun zelfdiscipline. Heel veel succes met het implementeren van de 5s methode in jouw werkomgeving.

 

https://ezfactory.nl/5s-methode/