Goede doelen wereld
Image default
Gezondheid

Diëtisten in Nederland

Iedereen heeft wel eens gehoord van een diëtist, maar wat doet een ze en hoe kan je er een worden, zijn vragen die voor velen onduidelijk zijn. De meeste mensen weten dat diëtisten iets doen met voeding en dat het allemaal gemakkelijk is, maar is dat wel zo?

Opleiding

In Nederland is er de opleiding voeding & diëtetiek, dit is een 4 jarige HBO opleiding. Hier krijgen zij alles geleerd over voeding en het gedrag bij gezondheid en ziekte. Ieder persoon is anders en daarom moeten ze alle ins en outs leren om goed advies te kunnen geven. Het is niet voor niets een HBO opleiding, ze moeten veel leren en op de juiste wijze leren toepassen.

Wat doet een diëtist?

Een diëtist geeft advies op maat over voeding en dieet. Ze gaan uit van de persoonlijke wensen en situatie van de client. Mensen kunnen met alle vragen over voeding of dieet bij een diëtist terecht. Zo zijn diëtisten voor mensen met onder andere overgewicht, hoge bloeddruk, allergieën en maag- en darmproblemen. Maar je kunt ook terecht bij speciale voeding voor zwangerschap, veganisten en sporters.

De juiste diëtist kiezen

Het is belangrijk om de juiste keuze te maken bij het kiezen van een diëtist. Het belangrijkste om op te letten zijn de behaalde diploma(‘s) van een diëtist. Er zijn zaken voorgekomen waar mensen zich voordoen als gediplomeerd diëtist terwijl ze niet de juiste kwalificaties hebben hiervoor. Dit gebeurd meestal in grote steden waar veel mensen wonen. Neem als voorbeeld: je zoekt op diëtisten Utrecht, er komen veel verschillende diëtisten naar boven. Kijk goed naar de ervaring van anderen of vraag rond in je omgeving of mensen een goede diëtist kennen. Het is ook belangrijk om naar je gevoel te luisteren, voelt het niet goed bij iemand, ga dan niet naar die praktijk voor advies.

Kosten

Met een verwijzing van de huisarts worden de kosten voor een diëtist in de meeste gevallen vergoed tot aan 3 klok uren per jaar. Dit zijn ongeveer 8 tot 12 consultsessies. Als er geen verwijzing naar een diëtist is moet iedere consultsessie betaald worden. Zo kost een intake gesprek meestal tussen de 50 en 100 euro en een consultsessie rond de 30 euro. Soms is het mogelijk een telefonische consultsessie te hebben, deze kosten meestal rond de 20 euro. De meeste diëtisten brengen kosten in rekening als de afspraak niet tijdig afgezegd is. Denk er dus aan als u niet kunt komen opdagen, dit vroegtijdig aan te geven bij de diëtist.

https://samen-sterk.com/dietist-utrecht/

Gerelateerde artikelen

Effectieve vragen voor jezelf stellen

Afvallen met voedingsadvies uit Groningen

Chiropactie, een alternatieve geneeswijze voor lichamelijke klachten