Goede doelen wereld
Image default
Gezondheid

Wat heb je nodig voor het effectief steriliseren van instrumenten?

Wil je een eigen praktijk beginnen, waarbij je veel instrumenten moet steriliseren? Dat kan een huisartspraktijk, tandartspraktijk of zelfs een tattooshop of pedicurepraktijk zijn. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je nodig hebt voor een effectieve sterilisatie om de veiligheid van je patiënten te waarborgen. 

Omgeving 

Allereerst is het belangrijk dat je wel de ruimte hebt om een sterilisatiekamer te maken. In deze ruimte dien je onder andere een werkblad te hebben voor je te steriliseren instrumenten en bijvoorbeeld een ultrasoonreiniger en autoclaaf. Ook moet er een wasbak aanwezig zijn en goede ventilatie. Bij het desinfecteren kunnen er ongewenste geuren vrijkomen die op de lange termijn schadelijk kunnen zijn. 

Apparaten 

Als je een goede omgeving  hebt om te kunnen desinfecteren en steriliseren dan kun je gaan kijken naar de apparaten die je nodig hebt. Als je wilt steriliseren is een autoclaaf onmisbaar. Dit is een stoomsterilisator die zeer effectief is in het steriliseren. De stoomsterilisator maakt gebruik van een vacuüm, waardoor de kans dat bacteriën overleven nihil is. Belangrijk om te weten is dat vóórdat je instrumenten in een autoclaaf zet, ze eerst gereinigd zijn. 

Voor het reinigen van instrumenten zijn ultrasoonreingers ideaal. Dit is een soort bad, waar ultrasone vloeistof in zit. Het apparaat maakt geluidstrillingen die ervoor zorgen dat er golven ontstaan in het bad. Er ontstaan kleine luchtbelletjes en de botsingen van golven zorgt ervoor dat deze imploderen en de instrumenten reinigen. Het fijne aan een ultrasoonreiniger is dat ze effectief reinigen en het oppervlak van de instrumenten niet beschadigen. Ze kunnen ook met gemak bij plekken komen die je niet met de hand kunt reinigen. 

 

Voor de aanschaf van een ultrasoonreiniger en een autoclaaf is het ook belangrijk om te kijken naar wat je precies gaat reinigen. Dat heeft namelijk invloed op de inhoud van de apparaten die je nodig hebt. Als je veel kleine instrumenten moet reinigen, dan is een kleine inhoud al voldoende. Maar als je bijvoorbeeld een carburateur in een ultrasoonreiniger wilt reinigen, dan is een groter formaat een must.

 

Er zijn dus meer factoren waar je aan moet denken voor het steriliseren, naast het halen van een stoomsterilisator. Een effectieve sterilisatie kan alleen worden uitgevoerd als zorgvuldige stappen worden gevolgd.

 

Gerelateerde artikelen

Gezond Slapen

Helen Keller, een voorbeeld voor doofblinden

Een tandarts die u onder narcose brengt