Goede doelen wereld
Image default
Hobby en vrije tijd

Stress is verleden tijd

Ervaar je veel stress? Vaak helpt het letten op je ademhaling al heel veel. Door bewustwording van je adem en hier mee te oefenen, kun je stress verminderen, je hartslag laten dalen en jezelf een meer ontspannen gevoel geven. Met goede ademhalingstechnieken zul je zelfs beter gaan slapen. Wij geven je de makkelijkste technieken graag cadeau.

Stuur je adem niet

De trouwste bondgenoot die altijd bij je is, is je adem. Deze vertelt altijd hoe het met je gaat en hoe je je voelt. Ben je gespannen? Je ademt dan doorgaans hoger en meer oppervlakkig. Toch kun je op ieder moment van de dag, zonder dat iemand het doorheeft, meer ontspannen met behulp van deze oefening. Het enige wat je hoeft te doen is bewust pauzeren na iedere uitademing, net zo lang tot je de behoefte voelt om weer in te ademen. Dit is een van de weinige ademhalingstechnieken, die je altijd en overal ongemerkt kunt uitvoeren. Want alleen al het verplaatsen van je aandacht, weg van de stressbron en richting je adem, helpt je al om te ontspannen.

Stuur je adem wel

Een klassieker uit de yoga, genaamd Nadi Shodhana. Bij deze oefening zorg je dat je gemakkelijk zit: de lotushouding, kleermakerszit of een fijne stoel volstaan allemaal. Eerst sluit je je rechterneusgat bij het inademen en vervolgens sluit je je linkerneusgat bij het uitademen. Je wisselt dus van neusgat bij het in- en uitademen. Dit doe je voor enkele minuten en als het goed is voel je je tijdens de oefening steeds meer ontspannen.

https://buteyko-limburg.nl/ademhalingstechnieken/