Goede doelen wereld
Image default
Meubels

Hoe beïnvloeden kleuren jou?

Kleuren spelen een cruciale rol in het dagelijks leven. Misschien heb je er nooit zo over nagedacht, maar kleuren hebben meer effect op ons dan je zou verwachten. Kleuren kunnen invloed hebben op onze gezondheid, gedrag en ons gevoel. In deze blog gaan we het niet hebben over wat kleuren voor ons als persoon doen, maar gaan we het hebben over hoe de kleuren in ons huis een invloed kunnen uitoefenen op ons.

De gedachten achter kleur

Voordat je begint met kiezen van kleuren voor in huis. Is het belangrijk om te begrijpen dat kleuren verschillende emoties en reacties kunnen oproepen. Een aantal veelvoorkomende associaties met bepaalde kleuren zijn:

  • Blauw: rust en kalmte
  • Rood: stimulatie en opwinding
  • Groen: evenwicht en kalmerend
  • Geel: vrolijk en positief
  • Neutraal: rust en elegantie

Kleurkeuze voor specifieke ruimtes

Een huis heeft veel ruimtes, maar niet iedere kleur past bij elke ruimte. Het is belangrijk om de juiste kleuren te kiezen die bij de juiste ruimte horen. Als dit goed gebeurt sluit het huis perfect op elkaar aan. Het is dus belangrijk dat je zorgvuldig kiest welke kleur een kamer wordt. Bij de woonkamer wil je je vooral richten op warme kleuren. Dit laat een gast zich welkom en thuis voelen bij jou. Op de slaapkamer wil je rustgevende kleuren uitkiezen zoals blauw. In de keuken is het goed om een keuze te maken tussen heldere of neutrale kleuren. In de badkamer wil je voor rustgevende kleuren gaan om een ontspannen sfeer te creëren.

Combineren met kleuren

Het combineren van kleuren kan een belangrijk aspect zijn van het inrichten. Bij het uitkiezen van kleuren is het slim om bij één kleurenpalet te blijven. Het is mogelijk om voor complementaire kleuren te gaan. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleurenwiel zoals blauw en oranje. Je kan er ook voor kiezen om voor analoge kleuren te gaan. Dit zijn kleuren die naast elkaar liggen in het kleurenwiel zoals blauw en groen. De laatste optie zijn monochrome kleuren. Dit zijn verschillende tinten van dezelfde kleuren.

Het effect van licht op kleuren

Houd er rekening mee dat de lichtinval effect kan hebben op de kleuren die worden waargenomen. Het licht kan ervoor zorgen dat de kleuren levendiger en natuurlijker uit laten zien, maar het kan ook tegenovergesteld werken. Het is aan te raden om eerst de kleuren uit te proberen met verschillende lichtinvallen voordat je een definitieve keuze maakt.

Ben je nu druk aan het nadenken over welke kleuren je moet gebruiken, maar wil je daar niet bij stoppen? Klik hier voor 5 tips om jouw woonkamer een make-over te geven. Zo kan jij ervoor zorgen dat jouw woonkamer een extra boost gaat krijgen.