Goede doelen wereld
Image default
Verbouwen

Dampdoorlatende folie: Hoe breng je het aan?

Ben je lekker bezig met klussen aan je huis, maar lukt het nog niet helemaal of weet je niet hoe je dampdoorlatende folie moet aanbrengen, geen probleem! In dit artikel geven we jou een handleiding met een stappenplan om dampdoorlatende folie aan te brengen in je woning. Wij helpen jou met onze klustips!

Allereerst, wat is dampdoorlatende folie?

Dampdoorlatende folie, wat is dat? Dampdoorlatende folie is een speciaal folie waar gaatjes in geperforeerd zijn, het wordt altijd aan de koude zijde van de gevel- en dakconstructie geplaatst, tussen de bedekking van het dak en de isolatie. Het voordeel van deze folie is dat het damp dat opstijgt door laat naar buiten, hierdoor worden vochtproblemen voorkomen en ontstaat er dus geen schimmel of andere schade aan je woning. Naast dat het vocht goed doorlaat naar buiten zorgt het tegelijk er ook voor dat er geen vocht binnenkomt, de folie is gemaakt van waterwerend materiaal en gaat daardoor lang mee. Om de levensduur van je isolatie en het in een goede staat te behouden is het plaatsen van de folie essentieel.

De handleiding voor het aanbrengen van dampdoorlatende folie

Top, nu weet je precies wat dampdoorlatende folie is en hoe het werkt, maar hoe breng je het aan? Allereerst is het belangrijk dat je goed oplet welke folie je hebt, er zit namelijk een groot verschil tussen dampdoorlatende folie en dampremmende folie, dampremmende folie wordt aan de binnenzijde. Het herkennen hiervan is simpel, dampdoorlatende folie heeft een blauwe lijn en dampremmende folie een rode lijn.

Stap 1: Rol de folie uit

Om te beginnen is het van belang dat je de folie horizontaal afrolt. Je brengt de folie ongespannen over de tengels aan, een tengel is een lat van hout of een smal strookje. Tengels worden gebruikt om de panlatten op een schuin dak te bevestigen. Door dit te doen zorg je voor de afvoer van lekwater.

Stap 2: Overlappen

Voor optimaal resultaat is overlappen het beste, nadat je de eerste hebt aangebracht overlap je het volgende stuk folie parallel aan het andere stuk. Zorg voor een overlap van 15 cm, de blauwe lijn is een handig hulpmiddel, deze is precies 15 cm.

Stap 3: Een dakdoorbreking

Soms krijg je te maken met een dakdoorbreking, zoals een schoorsteen of dakraam of iets in die richting. Snijd de folie dan goed en vouw hem zodat er een open rand ontstaat, daarna breng je een extra overlap van 10 cm aan.

Stap 4: Goot en de nok
De goot en de nok is het laatste onderdeel van het aanbrengen, zorg voor een luchtdoorvoeropening van 20 mm tussen de ondergrond en de dampdoorlatende folie.

Met deze handleiding kan jij helemaal zelf de dampdoorlatende folie aanbrengen! Zo voorkom je vochtproblemen en verleng je de levensduur van de isolatie.

 

https://vendrigpackaging.com/bouwfolie/946-dampdoorlatende-folie-gewapend-op-rol.html