Goede doelen wereld
Image default
Verbouwen

Steiger huren

Hoe bouw je nou een steiger?

Steigers zijn tijdelijke constructies die worden opgezet naast nieuwe bouwprojecten, je kan ook een steiger huren. Over het algemeen groeien deze constructies mee met het gebouw. Ze zijn tijdelijk omdat ze vaak gebruikt worden om op onhandige plekken te komen. Dit gebeurt bij werkzaamheden aan gevels, plafonds of ander constructiewerk. Steigers worden opgebouwd uit stalen steigerpijpen en steigerplanken. Meestal zie je steigers naast gebouwen staan, maar ze kunnen ook binnen opgebouwd worden. Steigers die buiten staan worden vaak omwikkeld met beschermingsmateriaal. De reden hiervoor is het beschermen van de bouwvakkers en het burgers die onder de steiger doorlopen.

Wie mogen steigers bouwen?

Als steigers niet goed worden opgebouwd kunnen er zware ongelukken gebeuren. Daarom moeten ze stevig en veilig opgebouwd worden. Dat is dan ook de reden dat er gespecialiseerde steigerbouwers zijn die dit doen. Bepaalde soorten steigers moeten ook aan verschillende eisen voldoen. Dit is dan ook nog een reden om een steigerbouwer in te zetten. Deze moeten beschikken over steigerbouwer certificaat A of B. Certificaat A is voor uitvoerende steigermonteurs, deze monteurs krijgen verschillende taken bij het opbouwen van de steiger. Monteurs met certificaat B dragen meer verantwoordelijkheid. Dit komt vaak doordat zij meer kennis en ervaring hebben. Deze monteurs geven dan ook de taken aan de certificaat A houders.

Andere maatregelen om de steiger veilig te houden

Buiten de bouw certificaten, is het ook belangrijk dat de bouwers over een veiligheidscertificaat beschikken. Er is zowel eentje voor uitvoerende als leidinggevende monteurs. Als het op de steiger zelf aankomt zijn er een aantal belangrijke maatregelen die genomen moeten worden omtrent de veiligheid. Ten eerste moet op elke staande stalen bouwsteiger een steigerkaart houder geplaatst worden. Deze moet op ooghoogte hangen en duidelijk zichtbaar zijn. De steigerkaart geeft belangrijke informatie over de veiligheid van de steiger. Daarom mag deze alleen betreden worden als de kaart groen is. Verder bevat een steigerkaart ook informatie over wat er wel en niet mag.

 

http://www.petersensteigerverhuur.nl/