Goede doelen wereld
Image default
Verbouwen

Waarom moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

We trappen natuurlijk een open deur in wanneer we zeggen dat er behoorlijk wat komt kijken bij het kopen van vastgoed. Voor heel wat mensen geldt dat ze zich bij het maken van een dergelijke aankoop ook een beetje ongemakkelijk voelen. Men dient namelijk in één klap een gigantisch bedrag te betalen waar men doorgaans ook nog eens een behoorlijk aantal jaren voor moet afbetalen. Op het moment dat je een dergelijke aankoop gaat doen spreekt het voor zich dat je dat altijd graag zal willen doen met een zo optimaal mogelijk gevoel van zekerheid. Dat is eigenlijk enkel en alleen mogelijk wanneer je een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Een dergelijke keuring is eigenlijk een visuele controle van het pand. Tijdens deze controle kan niet alleen mogelijke schade aan het licht worden gebracht, daarnaast kan ook achterstallig onderhoud duidelijk worden. Stel jij jezelf ook de vraag waarom een bouwkundige keuring laten uitvoeren de moeite waard kan zijn? Het antwoord op deze vraag ontdek je meteen door middel van de hieronder terug te vinden informatie.

1.) Je krijgt een goed beeld van mogelijke actuele schade

Allereerst is het zo dat je tijdens het uitvoeren van een bouwkundige keuring een goed beeld zal krijgen van mogelijke schade waarvan sprake is. Tijdens een rondleiding doorheen het pand krijg je natuurlijk altijd een goede indruk van de staat van de woning. Voor mensen zonder ervaring in de bouw is het echter doorgaans niet zo eenvoudig om de hand te kunnen leggen op eventuele gebreken of problemen die zich voor kunnen doen. Dat geldt wel voor een expert. Omwille van deze reden wordt het in de praktijk steevast aangeraden om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Tijdens een bouwkundige keuring wordt er een visuele controle uitgevoerd van het pand. Belangrijk hierbij is om extra te benadrukken dat het gaat om een visuele controle. Dit betekent dat er geen hak- en breekwerken zullen worden uitgevoerd. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het voordeel is dat er uiteraard geen extra schade wordt gecreëerd. Het nadeel is dat bepaalde vormen van schade op deze manier alsnog aan het zicht onttrokken kunnen worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt waar je toch graag rekening mee zal willen houden.

2.) Je weet precies wat de extra kosten kunnen zijn

Het kopen van vastgoed gaat uiteraard gepaard met een niet onaanzienlijke kostprijs. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat heel wat mensen genoodzaakt zijn om daar al hun spaargeld in te investeren. Het laatste wat je dan nodig hebt is dat je na aankoop van het vastgoed meteen wordt geconfronteerd met heel wat extra kosten. Dat hoeft gelukkig ook niet. Het rapport dat wordt opgemaakt naar aanleiding van de bouwkundige keuring bevat namelijk concrete informatie over de te verwachten kosten op zowel de korte, de middellange als de lange termijn.

De kans bestaat zeker dat je na het kopen van vastgoed nog met een aantal andere kosten zal worden geconfronteerd. Het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie kan er echter gelukkig voor zorgen dat je, je bewust bent van deze kosten waardoor je er je voorzorgen voor kan nemen. Zo neem je niet langer een sprong in het financiële diepe.