Goede doelen wereld
Image default
Woningen

Huis kopen met vrienden

Hoe kan u een huis kopen met vrienden tot 4 personen? Je leest het allemaal hier.  Hoe u het beste bod kan neerleggen op een woning en voor hoeveel geld u een hypotheek kan krijgen met maximaal 4 vrienden?  Samen onder één dak wonen en ingeschreven staan is een must. Collectieve hypotheek met vrienden. Afdingen op een huis samen met vrienden kan weer.

Hoe jouw hypotheek met vrienden berekenen?

Jullie maximale hypotheek samen met 4 vrienden  berekenen wij aan de hand van het toetsinkomen. De hypotheek mag nooit hoger worden dan de taxatiewaarde van de woning, tenzij er extra spaargeld of overwaarden aanwezig zijn op oude woningen. Vrienden moeten zelf bijbetalen als er teveel geboden wordt. Sinds juli 2022 is afdingen een feit.

Stop de hoge huurprijzen en koop samen met bekenden of stel vrienden uw eerste eigen huis, alles in één hypotheek.  Net nu je niet meer hoeft te overbieden omdat de huizenprijzen dalen. Bezichtigingen dalen met 80%.  Een hypotheek met 3 of 4 vrienden betekent dat je veel minder last hebt van de concurrentie op de huizenmarkt omdat jullie groter kunnen kopen ondanks de huidige huizenmarkt.

Hypotheek met vrienden box 1 of box 3?

Kopen jullie met 3 of 4 vrienden een woning en heeft iemand een eigen woning gehad in het verleden? Dan zit de woning in box 1 en hypotheekrente in Box 3. De hypotheekrente is dan niet aftrekbaar.

Heeft geen van de vrienden ooit een eigen huis gehad met een hypotheek? Box 1 hypotheek kan en de hypotheekrente is aftrekbaar in box 1.  Bereken altijd  voor hoeveel geld jullie als vrienden samen een huis kunnen kopen. Ga nooit eerder kopen of bezichtigen dan dat je toestemming hebt van lexwonen.nl. Inventariseren van hypotheek met vrienden kan 4 weken duren omdat de lening omvangrijk is.

Aflossingsvrij met vrienden

Vriendenhypotheek mag ook gedeeltelijk aflossingsvrij afgesloten worden. Jullie mogen maximaal 50% van de taxatiewaarde aflossingsvrij afsluiten. Van aflossingsvrije hypotheekgedeelte mag je de hypotheekrente niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

Voorbeeld huis kopen met vrienden

Kees en Miranda hebben samen een eigen huis en willen graag met hun vrienden Joep en Michelle 1 groot huis kopen. Gezamenlijk kunnen ze  € 900.000,- lenen. Overwaarde huidige woning van Kees en Miranda € 300.000,- en van Joep en Michelle € 100.000,-.

Hoeveel bedraagt de maximale hypotheek?

Omdat je op slechts 1 woning een overbruggingshypotheek kan krijgen bedraagt de maximale hypotheek € 900.000 en € 300.000,- overbruggingshypotheek is  dus totaal € 1.200.000,-. Die € 100.000,- overwaarde van Joep en Michelle tellen niet mee. Komt u geld tekort voor de hypotheek? Eerst huis verkopen van Joep en Michelle zodat dat geld binnen is. Altijd bij de notaris vermelden wie er eigen geld heeft ingebracht en hoeveel.

Wat u moet weten bij een vriendenhypotheek?

U koopt samen met een vriend of familielid een woning? Na goed overbieden door een bod van € 250.000,-. Na 10 jaar is de mogelijke waarde van die woning € 330.000,-. U heeft ondertussen € 80.000 afgelost dus het hypotheeksaldo na 10 jaar bedraagt € 170.000,-.  Gezamenlijke winst € 160.000,-. Per persoon is dat een slordige € 80.000 welke u gedeeltelijk kan gebruiken om individueel een huis te kopen.

Mooie investering voor in de toekomst. Dit is één van de reden waarom een stel vrienden of familieleden samen een huis kopen. Andere reden is het benodigde eigen geld om een huis te kopen. Helemaal zonder spaargeld zal dit niet kunnen hoewel er vanaf juli 2022 onder de vraagprijs wordt verkocht.

De andere reden is vrij simpel. Alleen of zelfs met 2 personen is het gewoon onmogelijk om een woning te kopen. Huis kopen met maximaal 4 vrienden is mogelijk, denk ook aan een huis kopen met ouders.

De concurrentie op de huizenmarkt is een stuk lager omdat u in een hogere prijsklasse zoekt als vriendenstel. Hoeveel bieden op een huis? Overleg dit samen met Lexwonen.nl.

Huis kopen met vrienden betekent kosten samen delen.

  • Alle kosten kan je met vrienden delen
  • Ruim wonen door meerdere inkomens
  • Hogere hypotheek mogelijk
  • Verplicht allemaal onder 1 dak wonen en ingeschreven staan
  • Huis verhuren is niet mogelijk
  • Bestemmingsplan moet WONEN zijn, geen recreatie, agrarisch of gemengde bestemming
  • Bij verkoop de winst samen delen

Wil je een huis kopen met vrienden dan moest je tot voor kort zonder voorbehoud van financiering een bod doen. Sinds juli 2022 hoeft dit niet meer omdat de belangstelling voor bezichtigingen met 80% is afgenomen. Er wordt door vrienden al onder de vraagprijs geboden. Drie vrienden uit Voorthuizen kochten op 5 juli 2022 een woning in Zwartebroek onder de vraagprijs. Het afdingen op een huis is begonnen.

Waarde van de nieuwe woning weten voordat u samen met vrienden koopt

Droomhuis gevonden? Bereken de woningwaarde samen met Lex Wonen. Ga niet eerder kopen dan dat u van lexwonen toestemming krijgt.  Wij helpen jullie met de aankoop, taxatie, koopakte en notaris. Onze thuisnotaris helpt u verder.

Let op! U kan de kosten koper lenen zodat u meer spaargeld heeft voor een hoger bod samen met vrienden. Hoeveel hypotheek u kan krijgen met vrienden is belangrijk voor een lening op maat te maken. Let op, je kan een huis kopen met vrienden maar een huis kopen met ouders tot 4 personen kan ook.

Verrassend méér hypotheek met vrienden in 2022

Maak een huis kopen met vrienden niet te complex.  Mocht iemand van de vrienden een eigen woning hebben gehad met een restschuld dan kan het erg complex worden. Achter elke aankoop schuilt een ander verhaal. Indien de intentie goed is dan gaan wij u helpen aan een hypotheek samen met maximaal 4 vrienden. Is er een restschuld dan doen wij geen hypotheek met meerdere vrienden.

SAMEN MET VRIENDEN EEN HUIS KOPEN geeft een leuke sfeer als u elkaar goed kent. Maak altijd goede afspraken en ga altijd voordat u een huis koopt naar de notaris. Let op. Bij overlijden van een van de eigenaren dan valt een deel van de overwaarde in de erfboedel.

Toetsrente van een hypotheek met vrienden

Banken en maatschappijen gebruiken toetsrente om de maximale hypotheek te bepalen, deze zijn behoorlijk streng. Lex Wonen hanteert deze normen om de maximale hypotheek met 3 of 4 vrienden te bepalen. Door met vrienden samen een hypotheek af te sluiten is landelijk wonen mogelijk. Ook wordt er gekozen voor meer nieuwbouw ondanks het te kort aan bouwgrond.

Starten met nieuwbouw huis

Steeds vaker kopen vrienden een nieuwbouwhuis.  Bouwbedrijf Rhenen, Peter van Brenk heeft basisontwerpen waaruit vriendengroepen een keuze uit kunnen maken. Als de hypotheek niet past dan gaat Peter van Brenk een Budget bouw berekening maken. Hij doet zijn best om alle wensen van de vrienden te realiseren.  Het advies, ontwerp, vergunningen en de uitvoering worden door hem geregeld. Het is overzichtelijk voor de vrienden. Voor lexwonen is dit makkelijk omdat hij snel kan communiceren met Peter. De start van het nieuwbouwhuis van vrienden begint pas als iedereen tevreden is.

Let goed op, sinds  juli 2022 kan je onder de vraagprijs kopen, dus ook met grote groepen. Ga niet als een gek bieden samen met vrienden.