Goede doelen wereld
Image default
Dieren

Waarom eet een hond gras?

Gras eten door de hond; vrijwel iedere hondeneigenaar heeft het waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat zijn of haar hond gras eet. Na het gras eten geeft de hond soms binnen 5 minuten al over. Het braaksel kan bestaan uit slechts wat slijm en gal, tot grotendeels de zojuist gegeten maaltijd. Toch geeft lang niet iedere hond over na het eten van gras. 

Waarom eet je hond dan toch gras? 

 

Naar het schijnt komt gras eten al voor bij de wolf, als voorouders van de hedendaagse hond. Het eten van gras kan gewoon lekker gevonden worden door honden en hoeft niet perse braakneiging te veroorzaken. Daarnaast kan het samentrekken van het maagdarmkanaal ervoor zorgen dat parasieten gedood worden. Naar het schijnt zijn puppies hiervoor vatbaarder, iets waardoor puppies dan ook sneller geneigd zijn gras te eten. 

Last van maagdarmkanaal?

Gras kan het braakreflex van een hond stimuleren. Heeft jouw hond al last van zijn maagdarmkanaal, dan is het eten van gras een handig hulpmiddel om te kunnen overgeven. Indien jouw hond telkens wanneer hij gras eet al  snel moet overgeven, doe je er verstandig aan om naar zijn voedingspatroon te kijken. Wat geef je jouw hond te eten? 

Sommige honden kunnen gevoelig reageren op voeding wat zij niet vaak eten, bijvoorbeeld:

  • Je hond heeft een dierlijke kluif gekregen (gedroogd runderoor, of pensstaaf en dergelijke). Het kan zijn dat je hond hier niet tegen kan. 
  • Je bent overgestapt op nieuw hondenvoer. Stap je over van brokken op vers hondenvoer, of stap je zelfs over op een ander merk hondenbrokken, dan kan het zijn dat je hond hierdoor last van zijn maagdarmkanaal kan krijgen. 
  • Je hebt je hond restjes van je eigen maaltijd gegeven. Let op: meestal bevatten onze maaltijden teveel zout voor honden, iets wat zij niet goed kunnen verwerken; geef dus nooit restjes aan je hond. 

Eten ontlasting 

Sommige honden houden zich niet bezig met gras eten, maar mogen graag ontlasting van katten eten bijvoorbeeld. In dit geval kan de oorzaak medisch zijn; de hond krijgt te weinig voedingsstoffen binnen uit de eigen maaltijd, maar het kan ook vanuit hongergevoelens voort komen. Sommige honden hebben nu eenmaal last van vraatzucht. Overigens is het eten van kattenpoep niet geheel onschuldig voor de omgeving; je hond kan bepaalde bacteriën en parasieten met zich meebrengen hierdoor. Laat je dus niet likken door je hond die ontlasting eet. 

Dierenarts bezoeken

Vertrouw je het niet helemaal, leg dan zeker een bezoek aan de dierenarts af die je hond kan onderzoeken op eventuele tekorten in het bloed en op maag- darmproblemaktiek. 

https://smuldier.nl/