Goede doelen wereld
Image default
Dieren

Waarom ga je naar een hondendermatoloog?

Net als mensen kunnen honden huidproblemen hebben. Daarom is het erg belangrijk om met uw hond naar de dierenarts te gaan als u het vermoeden heeft dat uw hond last heeft van een huidprobleem. Enkele van de meest voorkomende huidproblemen bij honden zijn allergieën, parasieten en huidkanker. Als uw hond dus meer krabt of likt dan normaal, dan moet u zeker een afspraak maken met de dierenarts die u in de meeste gevallen meteen doorverwijst naar een dermatoloog hond. Echter, in sommige gevallen kijkt eerst de dierenarts er zelf naar en verwijst u dan pas door.

Huidklachten bij honden

Huidklachten bij honden leveren vaak veel last op in de vorm van jeuk of pijn. Een huidprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Het kan liggen aan de voeding, vlooien of stoffen om het dier heen. Het is dus van belang dat er goed onderzoek wordt gedaan naar de precieze oorzaak én dat dit op de juiste manier wordt behandeld. Het niet laten onderzoeken van huidklachten kan leiden tot grote problemen op lange termijn en ernstige risico’s met zich meebrengen.

Onderzoek en behandeling

Huidproblemen zijn vaak complex. De dermatoloog zal in de meeste gevallen eerst grondig onderzoek doen. Dit zal gebeuren aan de hand van een aantal vragen die u worden gesteld. Vervolgens wordt er gekeken naar veel voorkomende klachten bij het ras. De laatste stap in het onderzoek is het afnemen van monsters. Meestal zal het gaan om een huidafkrabsel, plakbandmonster of een monster uit de oren. Soms moet er een bloedmonster of weefselmonster afgenomen worden.

Eenmaal het (mogelijke) probleem achterhaald, dan is het tijd voor de behandeling. Als de dermatoloog vermoed dat de hond een voedselallergie heeft, dan krijgt uw huisdier een strikt dieet voorgeschreven. Ook wel het eliminiatiedieet genoemd. Welke behandeling uw hond vervolgens daarna nodig heeft, hangt af van de oorzaak. Soms is volledige genezing mogelijk, maar soms ook niet. De dermatoloog zal dit uitgebreid met u doornemen. In een enkele geval is operatie nodig bij oorproblemen, maar ook dit wordt zoveel mogelijk vermeden en alleen uitgevoerd wanneer het echt nodig is.

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/dermatoloog-hond/