Goede doelen wereld
Image default
Eten en drinken

Alle dingen die je moet weten over de geweldige Nederlandse frietjes

Als je in Nederland woont, geniet je van een uniek voordeel dat de rest van de wereld niet of in ieder geval naar het land hoeft te reizen om te ervaren en dat is het eten van de lekkerste frietjes op aarde wanneer je maar wilt. Ze maken de friet met zoveel liefde, zorg en geweldige sauzen dat je meteen na de eerste hap WOW zult zeggen.

Maar wat maakt hun friet nu echt zo geweldig? Gaat het echt om het kiezen van de juiste aardappelen voor frites die in andere landen misschien niet verkrijgbaar zijn? Of hoe zijn ze ontstaan? We besloten op zoek te gaan naar de antwoorden op alle onderstaande vragen.

Waarom zijn frietjes het lekkerst?

Om de nationale schat wat beter te leren kennen, hebben we geanalyseerd hoe de frites gemaakt worden. Aan de buitenkant zijn ze afgeslankt zoals de traditionele of beter bekend als Amerikaanse frites, maar vanwege de keuze van de juiste aardappelen blijken ze na het koken breed, sterk en een beetje dik te zijn.

De koks serveren niet in een vervelende kleine container, maar hebben een groot kartonnen kegel-apparaat dat soms ook een saus houder heeft. Ze maken niet de fout om de hollandse vuren in een koude vriezer te leggen en daarom snijden, koken en serveren ze het liefst dezelfde dag. Tijdens het maken worden de frietjes ook nog twee keer in het kokende olie gedompeld waardoor de frietjes krokant van buiten en luchtig van binnen worden.

Ten slotte, wanneer ze op tafel worden geserveerd, is een scheutje saus voldoende om de heerlijkheid van de dikke Nederlandse frietjes te verdubbelen, een scheutje saus is niet genoeg. Je kunt de saus er bovenop stapelen, de bovenste laag in een pittige puinhoop verzadigen en zelfs meer saus aan de onderkant toevoegen om het hemels te laten smaken.

Hoe is de Nederlandse friet ontstaan?

Hoewel de wereld nooit authentieke informatie heeft kunnen vinden om hierop te antwoorden, gaan er geruchten dat de geschiedenis van de frites teruggaat tot de tijd dat de Amerikaanse soldaten tijdens WOI Europa bezochten. Ze waren zo onder de indruk van de heerlijke frietjes dat ze het niet konden laten om hun geliefden thuis via de brieven over de ‘frietjes’ te vertellen.

Uiteindelijk verspreidde de friet zich naar de buren van België en voegden de Nederlanders er hun eigen verbazing aan toe om er de beste van de wereld van te maken.

 

Welke aardappelen kiezen voor Nederlandse frietjes?

Gaande volgens het standaardrecept of de standaardtechnieken, hebben Nederlandse frietbakkers in heel Nederland gemengde voorkeuren. Sommigen gaan voor frieslander normaal, terwijl anderen ze ook maken met witte en rode aardappelen. Volgens hen hangt het er allemaal vanaf hoe goed je de aardappel behandelt tijdens het maken en of je de bovenstaande stappen volgt.

Onze suggestie zou zijn om de frites uit te proberen met elk type aardappel dat je lekker vindt en met het bovenstaande recept en laat ons weten hoe dat voor je gaat.