Goede doelen wereld
Image default
Financieel

In het kort uitgelegd: een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

In het kort uitgelegd: een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Een ieder wilt te allen tijde voorkomen dat zijn naasten in de financiële problemen komen wanneer u zelf overlijdt. Een overlijdensrisicoverzekering kan hierbij helpen. In dit artikel zal kort en bondig worden uitgelegd wat een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering inhoudt.

Het belang van een overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering (orv) zorgt ervoor dat uw naasten financieel verzorgd achterblijven nadat u overlijdt. Onder uw naasten wordt verstaan uw partner met eventuele kinderen. Een orv is een van de vele vormen van een levensverzekering. Na uw overlijden wordt een vast bedrag uitgekeerd, waarmee uw nabestaanden het wegvallen van uw inkomen kunnen opvangen. Alles wat u niet wilt is dat uw naasten financiële risico’s lopen na uw overlijden. Een orv verlicht in ieder geval de financiële pijn voor nabestaanden na uw overlijden. Het is ook mogelijk om een orv af te sluiten op het leven van iemand anders, dit wordt gedaan om uw eigen financiële situatie te beschermen als de andere persoon zou overlijden.

 

Een dalende overlijdensrisicoverzekering

Verwacht u dat uw nabestaanden na uw overlijden steeds minder geld nodig hebben? Dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. In deze vorm wordt de uitkering met de jaren steeds lager. Veelal wordt deze vorm gekozen wanneer een orv is afgesloten voor een annuïtaire hypotheek, aangezien de hypotheekschuld gedurende de tijd steeds lager wordt. Een orv zorgt ervoor dat uw nabestaanden met de uitkering de hypotheek geheel of gedeeltelijk kunnen aflossen. Een annuïtair dalende orv kan ook geschikt zijn voor een persoonlijke lening, deze hebben vaak ook een vergelijkbare afbouw. Wilt u weten of deze orv vorm voor u geschikt is? Ga dan in gesprek met uw financieel adviseur.

 

De hoogte van uw premie

De premie die u betaalt blijft gelijk tijdens de gehele looptijd, deze premie wordt vooraf vastgesteld. Echter wordt, aangezien het verzekerde bedrag aan het einde van de looptijd in verhouding laag is, in de laatste jaren meestal geen premie meer betaald. De hoogte waarmee het verzekerde bedrag procentueel daalt wordt op voorhand vastgesteld, deze wordt meestal afgestemd op het percentage van de hypotheekrente. In de regel ligt dit percentage tussen de 4% en 8%. In het begin van de looptijd van de orv daalt het verzekerde bedrag in verhouding weinig, pas aan het einde van de looptijd zal dit sneller dalen.

https://www.scildon.nl/overlijdensrisicoverzekering/wat-is-een-annuitair-dalende-overlijdensrisicoverzekering/