Goede doelen wereld
Image default
Internet marketing

Zijn goede doelen altijd betrouwbaar?

Het is weer zover, je krijgt een collectant aan de deur, of iemand die kaarten of postzegels verkoopt voor het goede doel. Hoe weet je of dit goede doel betrouwbaar is en of je dus veilig kan doneren? In dit artikel vind je een paar punten waar je op kunt letten als het gaat om de betrouwbaarheid van goede doelen. En voor alles geld: als je het niet vertrouwt, hoe goed de referenties of wat dan ook ook zijn, doe het niet!

Kijk naar het keurmerk
“De Erkenning” is het keurmerk voor goede doelen dat het CBF, het Centraal Bureau Fondsenwerving, uitgeeft. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, krijgen deze Erkenning. Aan zo’n zeshonderd Erkende goede doelen kan je gerust geven en dan weet je ook zeker dat jouw donatie bijdraagt aan een betere wereld. Deze goede doelen gaan zorgvuldig om met elke euro. Het logo van het keurmerk vind je op de collectebus en ook op het identificatiebewijs van de collectant zelf. Als een goed doel geen keurmerk heeft, moet je zelf onderzoeken of de organisatie betrouwbaar is. 

Controleer de collectevergunning
In veel gemeentes is een collectevergunning verplicht. Zonder deze vergunning mogen collectanten dus ook niet collecteren. Ook het verkopen van kaarten, postzegels, koekjes etc. valt onder collecteren. Zegt een collectant of een kaartverkoper dat er geen collectevergunning nodig is? Dit kan je controleren bij jouw gemeente of bij het CBF. Het telefoonnummer hiervoor is 020-2389104. 

Herken de collectant
Een echte collectant van een landelijke organisatie loopt altijd met een verzegelde collectebus. Op deze bus staat ook altijd het logo van de organisatie. Een collectant draagt ook altijd een legitimatiebewijs bij zich. Hierop staat de naam en looproute van de persoon die met de collectebus loopt en de gegevens van de collecte coördinator. Ook staat op het legitimatiebewijs het logo van het desbetreffende goede doel. Het is voorzien van het weeknummer en het jaartal van het betreffende collecte jaar. Als dit er allemaal niet op staat kan je er al vanuit gaan dat je opgelicht wordt. 

Check de reviews en beoordelingen
Kom je er echt niet uit? Wellicht is het dan raadzaam om de reviews en beoordelingen online te checken die andere mensen hebben achtergelaten. Heeft een goed doel een slechte beoordeling? Dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Niet doneren aan dat goede doel dus. Is het goede doel nou wel goed beoordeeld en zeggen genoeg mensen dat het veilig is? Dan is de kans groot dat jij veilig en zonder zorgen kunt doneren. 


Voel je je onder druk gezet door de collectant, koekjesverkoper of kaartverkoper? Of twijfel je gewoon aan de betrouwbaarheid van het goede doel? Geef dan niet aan de deur. Je kan altijd eerst op internet zoeken naar meer informatie over het goede doel. Wil je daarna alsnog geld doneren? Dan kun je altijd geld overmaken via je bankrekening. Het is natuurlijk wel een mooi visitekaartje voor je bedrijf of voor jouzelf als je doneert aan goede doelen. Maar deze goede doelen moeten dan wel honderd procent betrouwbaar zijn natuurlijk.