Goede doelen wereld
Image default
Tuin en buitenleven

Een tuin leert kinderen belangrijke levenslessen

We weten allemaal dat het goed voor kinderen is om naar buiten en de tuin in te gaan voor wat zon en een beetje frisse lucht. Vooral door te tuinieren leren ze belangrijke levenslessen – hard werken, geduld, verantwoordelijkheid. Maar in feite reiken de voordelen veel verder.

Betrokkenheid bij de natuurlijke wereld speelt een belangrijke rol bij het welzijn en de ontwikkeling van kinderen.

Van ons hoofd tot onze tenen, tijd doorbrengen in de natuur kan ons emotionele en psychologische leven beïnvloeden. Het zenuwstelsel is evenwichtiger in een natuurlijke omgeving. We herstellen beter van stress in de natuur. Als we tuinieren, kunnen nuttige microben in de grond serotonine versterken (de chemische stof in onze hersenen die bijdraagt aan welzijn en geluk), en de geur van de aarde nadat het heeft geregend – die petrichor wordt genoemd – beïnvloedt de hersenen op stemmingsverbeterende manieren. En zo kun je nog wel even door gaan met het benoemen van de vele voordelen van in een tuin werken en genieten ook mét kinderen.

Jongere kinderen moeten tijdens activiteiten in de tuin echter goed in de gaten worden gehouden. Geschikte taken voor jongere kinderen zijn onder meer planten water geven, oogsten en zaden van planten. Oudere kinderen zijn fysiek in staat om een grotere verscheidenheid aan activiteiten uit te voeren, zoals graven, dragen, planten en snoeien.

Activiteiten voor een kind in de tuin

Kies activiteiten voor in de tuin die passen bij de leeftijd van het kind. Enkele suggesties zijn:

De tuin water geven

spitten

Bloemen plukken

Groenten, fruit en bloemen planten in het juiste seizoen

De wormen voeren en de “wormthee” van de wormenkwekerij als meststof gebruiken

Groenten en fruit plukken als ze klaar zijn om te eten

Gezond voedsel bereiden, zoals salades maken en schoollunches klaarmaken

Knutselen met geoogste zaden, planten en bloemen

Composteren, recyclen en mulchen

Onkruid wieden

Zaden en gedroogde bloemen verzamelen

Bloemen laten verwelken

Voorbereiden van de grond met organische meststof

Verplanten en verpotten.

Positieve invloed op de kwaliteit van het leven

Kinderen die een relatie met de natuur hebben, hebben veel meer kans hebben om die relatie als volwassenen ook te behouden, wat – op zijn beurt – een echt positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven.

 

Het is daarom zeker een goed idee om je kinderen (ook) aan het tuinieren te krijgen. Het is stressverlagend, stemmingsverbeterend, een levensles en ouderwets plezier. Maar waar moet je beginnen?

Welke ruimte je ook hebt, van vensterbank tot grote tuin, je kunt de groene vingers van je kleintjes koesteren.

Geef kinderen hun eigen deel van de tuin

Laat kinderen kiezen wat ze willen verbouwen en laat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen gebied, onder ouderlijk toezicht. Maak een ‘afwasbak-volkstuin’ bijvoorbeeld. Wat dat precies is? Zoals het woord al aangeeft: een oude afwasbak gevuld met aarde, en een paar gaten geboord of geperforeerd voor drainage. Laat kinderen drie planten hierin kweken en verzorgen. Het is gewoon een heel simpel volkstuintje waar ze elke ochtend kunnen kijken of ze water nodig hebben. Als ze hun eigen plekje hebben, geven ze er veel meer om.

Goed om te onthouden

Tuinieren is een gezonde, leuke activiteit voor kinderen.

Kinderen ontwikkelen nieuwe vaardigheden en leren over wetenschap en natuur door hun eigen voedsel te verbouwen.

Er zijn allerlei interessante activiteiten waarbij kinderen kunnen worden betrokken, zoals planten, zaaien, wieden en uiteindelijk het geoogste voedsel bereiden en koken en er samen van te genieten.

Zorg ervoor dat je tuin een veilige plek is, met geschikt materiaal, gereedschap, hekken, poorten en paden die kinderen kunnen gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Hoe je met een tuin je gezondheid kan verbeteren

Schutting Noord Brabant

Douglas Schutting