Goede doelen wereld
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe je met een tuin je gezondheid kan verbeteren

Of je nu een grote tuin hebt of een paar potten op een balkon, met slechts een paar planten heb je al een kans op een gezonder leven! Tuinieren is namelijk een gemakkelijke activiteit voor elke leeftijd. Je zult de voordelen oogsten van verse groenten, kleurrijke bloemen en aromatische kruiden. Nog beter, je hoeft niet te wachten tot je planten bloeien om die voordelen te zien. Sommige voordelen (zoals stressvermindering) zijn bijna onmiddellijk merkbaar.

De voordelen van een tuin voor het hele gezin

Wanneer ouders en kinderen samenwerken om planten in een tuin te planten en te onderhouden, kunnen ze allemaal genieten van deze voordelen.

Lichamelijke activiteit

Tuinieren zijn oefeningen van gemiddelde intensiteit, die we allemaal elke dag nodig hebben (minstens 30 minuten). Hoewel het onderhouden van een tuin niet de krachtige activiteit vereist van bijvoorbeeld hardlopen of tennissen, is het toch goed voor het lichaam.

Als je eenmaal begint met tuinieren, is het gebruikelijk om langer door te gaan dan de aanbevolen 30 minuten. En tuinieren is ook goed voor de fijne motoriek en voor het strekken.

Minder stress, beter humeur

Tuinieren is een uitstekende stressverlichter om een combinatie van fascinerende redenen: blootstelling aan frisse lucht en zonlicht, ontspannende en repetitieve taken, en zelfs contact met onschadelijke bacteriën in de grond die helpen serotonine vrij te maken in de hersenen.

Tijd in de buitenlucht

Kinderen zijn geneigd veel tijd binnenshuis door te brengen, wat een negatieve invloed kan hebben op hun gedrag en gezondheid. Een tuin brengt ze buiten en laat ze genieten en de natuur ervaren.

Beter slapen

Al het bovenstaande (lichaamsbeweging, minder stress, buiten zijn) kan bijdragen aan meer en betere slaap voor iedereen. En een betere slaap kan op zijn beurt het gedrag en de prestaties van kinderen op school verbeteren.

Gezonder eten

Kinderen die groenten telen, eten groenten – of ze zijn in ieder geval meer bereid om onbekende groenten te proeven, wat de eerste stap is om die nieuwe smaken in hun eetpatroon op te nemen. Volwassenen die tuinieren hebben ook een grotere kans om meer fruit en groenten te eten dan niet-tuinders.

Tijd voor het gezin

Het plannen, zaaien en onderhouden van een gezinstuin biedt fysieke activiteit met een doel dat door iedereen wordt gedeeld. Tuinieren helpt kinderen verantwoordelijkheid bij te brengen en geeft ze een gevoel van voldoening. Het geeft iedereen een project om samen aan te werken – en van te genieten – wat de familieband versterkt.

Projecten voor de tuin

Raadpleeg een deskundige buur, een familielid, een plaatselijke kwekerij of een hovenier om uit te zoeken welke planten het beste groeien daar waar je woont. Je kunt ook overwegen om te investeren in een regenton en een composthoop aanleggen om je tuin milieuvriendelijker te maken.

Als je weinig buitenruimte hebt, is planten in bakken een goede manier om het tuinieren uit te proberen. Zelfs als je wel ruimte hebt, kan het een goede introductie tot tuinieren zijn voor de kleintjes.

Groenten

Begin met zaaien, of koop zaailingen om een vliegende start te maken. Als je kinderen een favoriete groente hebben, is het zeker de moeite waard om ze te laten proberen hun eigen groente te kweken. Je kunt favorieten zoals wortels, snijbonen, paprika’s en aardappelen in aantrekkelijke paarse tinten voor kinderen vinden. Tomaten zijn er ook in tientallen kleuren, vormen en maten.

Snelgroeiende planten, zoals radijsjes, erwten, komkommers en veel kruiden, zijn voor kinderen een plezier om te kweken. En als je kinderen heel klein zijn, denk er dan aan dat het voor hen gemakkelijker is om groenten met grotere zaden te planten, zoals erwten, maïs en bonen.

Bloemen

Er zijn veel mogelijkheden om kinderen bij het tuinieren te betrekken. Laat ze wat zaadjes uitzoeken op basis van de mooie plaatjes op de pakjes. Of kies voor drama met eenvoudig te kweken zonnebloemen, die wel twee meter hoog kunnen worden. Eenvoudige madeliefjes brengen een heleboel bloemen voort waar kinderen van kunnen genieten, mee kunnen pronken en mee kunnen knutselen. Andere bloemen die gemakkelijk te kweken zijn (en dus minder snel tot teleurstellingen zullen leiden) zijn goudsbloemen, leeuwenbekken en geraniums.

Je kunt ook planten met een doel voor ogen, zoals een vlindertuin vol planten die vlinders aantrekken en voeden. Je zult de voldoening krijgen van het kweken van mooie dingen terwijl je mooie schepsels verwelkomt.

Gerelateerde artikelen

Een tuin leert kinderen belangrijke levenslessen

Snel, goed, mooi en makkelijk Kunstgras aanleggen

Help! Het water is groen in mijn vijver, wat nu?