Goede doelen wereld
Image default
Tuin en buitenleven

Welke houtsoort je kunt gebruiken voor het bouwen van je tuinhuis

Een tuinhuisje kleedt je tuin leuk aan en het is bovendien een praktische opbergruimte voor de fietsen, tuingereedschap en andere spullen die je niet in je huis op wilt slaan. Als je een beetje handig bent is het niet moeilijk om zelf een tuinhuisje in elkaar te zetten. De grote vraag is, welke houtsoort ga je gebruiken als bouwmateriaal? Je hebt verschillende mogelijkheden die hieronder nader worden toegelicht.

Verschillende houtsoorten die je kunt gebruiken

Iedere houtsoort heeft zijn eigen positieve en negatieve eigenschappen. De meest gebruikte houtsoorten zijn:

  • Vurenhout
  • Grenenhout
  • Douglas hout

Tuinhuizen van vurenhout

Deze naaldhoutsoort is populair vanwege de prijs. Vurenhout is een stuk goedkoper dan de meeste andere houtsoorten. Daarnaast is het makkelijk te bewerken. Vurenhout is minder geschikt voor buitengebruik dus als je bijvoorbeeld een tuinhuisje met veranda wilt bouwen is het aan te raden om het hout te impregneren, te beitsen en/of te verven.

Tuinhuizen van grenenhout

Grenen is ook een naaldhoutsoort en is ook makkelijk te bewerken. Veel mensen kiezen voor grenen vanwege de mooie kleur. Het is minder goed bestand tegen vocht dus ook hier geldt dat je het hout moet nabewerken nadat je tuinhuis af is.

Tuinhuizen van Douglas hout

Douglas hout koop je in Roosendaal gewoon bij de bouwmarkt of je lokale houthandel. Het is een veel duurzamere houtsoort dan de bovengenoemde twee en blijft ook onbehandeld buiten lang goed. Tuinhuizen van Douglas hout gaan al gauw 10 jaar mee en wanneer je het hout wel nabewerkt nog veel langer. De keerzijde is wel dat je voor Douglas hout meer betaalt dan voor vuren- of grenenhout.

Doe inspiratie op bij je lokale houthandel

Voordat je een keuze maakt voor een houtsoort wil je misschien eerst wel eens zien hoe het resultaat er mogelijk uit komt te zien. Bij je lokale houthandel in Roosendaal kun je verschillende opgebouwde voorbeelden bekijken en zelfs complete bouwpakketten kopen!