Goede doelen wereld
Image default
Winkelen

Keukens Veenendaal: zo zien moderne en luxe keukens eruit

Jarenlang waren keukens, ook in Veenendaal, in de eerste plaats één ding: een werkplaats waar voedsel werd bereid en vervolgens in de eetkamer geserveerd en gegeten. Maar die tijd is al lang voorbij en moderne keukens hebben tegenwoordig ook een sociale functie als middelpunt van het gezinsleven. Tegenwoordig wordt de keuken beschouwd als het hart van het huis, is ze vaak open en versmelt ze met de leefruimte. Geen wonder dat de trend gaat in de richting van designkeukens en luxe keukens. Moderne keukens moeten niet alleen zeer functioneel zijn, zij zijn ook representatief voor de stijl en smaak van hun eigenaars.

Keukens Veenendaal – design met een streepje voor

Ook de keukens Veenendaal volgen veelal de huidige trends qua design. In dit verband moet eerst een kleine definitie van de term worden gegeven. Enerzijds zijn er de zogenaamde “designkeukens”, die meestal ontworpen zijn door een bekende ontwerper die meestal ook buiten de keukenbranche naam heeft gemaakt. Een voorbeeld hiervan is de Franse sterontwerper Philippe Starck, die exclusief voor de fabrikant Warendorf luxe keukens met een extravagante uitstraling heeft ontworpen. Daarentegen worden “designkeukens” ook gemaakt door professionals in de keukenstudio. Dus hoewel de beroemde naam van de ontwerper ontbreekt, staat de keuken meestal veel dichter bij de consument, omdat de keukenprofessional zich richt op persoonlijke wensen wat betreft details als fronten, materialen en inbouwapparatuur. Bovendien kun je een in een keukenstudio geplande designkeuken veel individueler ontwerpen en beter aan de persoonlijke woonsituatie aanpassen dan de designmodellen, waarbij het uiterlijk vaak belangrijker is dan het dagelijkse nut.

Beide keukentypes hebben gemeen dat ze gericht zijn op moderne designprincipes en vaak materialen gebruiken die ook kenmerkend zijn voor moderne architectuur. Glas en staal worden vaak gebruikt, maar hoogglanskeukens in lak zijn ook veel gebruikte materialen. Zuiver decoratieve elementen worden echter zelden gebruikt.

Het is belangrijk dat materialen en kleuren perfect op elkaar zijn afgestemd en dat ze een harmonieus geheel vormen met de keukenvloer, de verlichting en de inbouwapparatuur. Bij de planning van een keuken moet dan ook rekening worden gehouden met een groot aantal details.

Strakke belijning

Een van de belangrijkste kenmerken van designkeukens is de strakke en duidelijke belijning en de daaruit voortvloeiende grote uniforme oppervlakken. Daarom zijn greeploze keukens op dit gebied bijzonder populair, omdat het tweedimensionale uiterlijk van de keuken niet door handgrepen wordt verstoord. Doorlopende fronten geven de keuken een moderne, lineaire uitstraling. Het ontwerp volgt over het algemeen het principe van “vorm volgt functie”, zodat luxe keukens het meestal zonder enige vorm van opsmuk of versiering stellen, zoals dat bij landelijke keukens vaak wel het geval is. De focus op de functie van de keuken geeft niet alleen vorm aan de keuken, maar is ook terug te vinden in talloze goed doordachte details die de praktische waarde van de keuken aanzienlijk verhogen. Of het nu gaat om elegante inbouwapparaten, laden met zelfsluitende mechanismen, geïntegreerde opbergbakken of bovenkasten met draai- of hefkleppen. De moderne keuken moet er niet alleen goed uitzien, maar vooral ook praktisch zijn.

Wat kleur betreft, worden de huidige keukens over het algemeen gekenmerkt door een monochroom design. Zwart, wit en verschillende grijstinten zijn momenteel bijzonder trendy. Bovendien zijn het vaak de materialen waarvan de eigen kleur het stijlbepalende element wordt. Betonnen oppervlakken, lak, staal of roestvrij staal of zelfs natuursteen geven vaak met hun geheel eigen charme vorm aan het beeld van designkeukens. Maar een luxe keuken hoeft niet koud en steriel over te komen. Hout wordt ook gebruikt als materiaal in de designkeuken. Afhankelijk van de voorkeur van de keukenbezitter is het echter ook heel gebruikelijk dat zeer felle, krachtige kleuren het beeld van de keuken bepalen. Zo zijn felrode of zelfs elegante blauwe keukens heel gewoon.