Goede doelen wereld
Image default
Huishoudelijk

Tips om discipline te krijgen

Om succesvol te kunnen zijn, is voor vrijwel elk gebied in je leven discipline nodig. Veel mensen denken onterecht dat dit hetzelfde is als motivatie. Motivatie is echter hard werken wanneer je er zin in hebt, terwijl discipline hard werken is ongeacht of je er zin in hebt of niet. Discipline is dus belangrijk en daarom willen veel mensen ook discipline hebben, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heb ik hieronder een aantal tips opgeschreven zodat jij ook meer discipline kunt krijgen.

 

Wacht niet voor een perfect moment

Veel mensen stellen het uit wanneer ze met iets willen gaan beginnen wat goed, maar lastig is. Bijvoorbeeld met gezond eten of sporten, maar dus ook met discipline. Men wacht hierbij op het ‘juiste moment’, maar er bestaat geen perfect moment. Ook is het bij discipline juist belangrijk dat je begint terwijl je er geen zin in hebt, dat is juist het hele punt.

 

Wees ook aardig voor jezelf

Gedisciplineerd zijn en blijven is lastig en op sommige momenten of dagen lukt het je even echt niet. In zo’n gevallen zal je merken dat je al je goede voornemens laat varen en dat je bijvoorbeeld toch op de bank blijft in plaats van te gaan sporten. Na zoiets zijn veel mensen boos op zichzelf en maken ze zichzelf wijs dat ze het inderdaad niet kunnen, maar dit werkt averechts. Probeer in plaats daarvan juist iets aardiger voor jezelf te zijn. Je bent slechts een mens en we zijn niet perfect. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je een keer de mist in gaat, want dan doe je het de andere keren wel weer goed.

 

Begin klein en let op routines

Wanneer je veel motivatie hebt, zal je vast en zeker ineens heel vastberaden zijn om direct alles om te gooien en je wilt hierbij het liefste alles direct doen. Dus bijvoorbeeld harder werken, meer gaan sporten én gezond eten, maar dit lukt zo natuurlijk niet. Je legt hier de lat veel te hoog voor jezelf en deze motivatie zal snel genoeg weg zijn, waarna je terugvalt in je oude gewoontes. Begin daarom gewoon klein en ontwikkel je eigen routines. Het is makkelijker om je aan routines te houden en op deze manier zal je ook echt resultaten bereiken. Doe het gewoon rustig aan.

 

Heb geduld

Hoe goed je het ook doet of probeert, er zullen altijd momenten komen waarop het even niet zo makkelijk gaat allemaal. Probeer dit te erkennen, gun jezelf eventjes rust en ga dan weer door. Fouten zijn normaal, maar je kan ook hierna gewoon weer verder gaan. Laat deze fouten het proces niet verpesten voor je.

Gerelateerde artikelen

Haal kalkvormende mineralen uit het water met onthardingszout

Een mooie dakkapel in Enschede aanschaffen

Welke fietstrainers kun je goed gebruiken om fitter te worden? Bekijk alle modellen in deze blog!