Goede doelen wereld
Image default
Boeken en Tijdschriften

Een ander soort voetbalboek; Elite pauper

De meeste voetbal gerelateerde boeken gaan over de sport zelf of over de meest geweldige spelers en trainers. Een van de eerste populaire biografieen van een grote voetbalspeler was bijvoorbeeld het boek van Zlatan Ibrahimovic. Inmiddels hebben ook trainers als Jose Mourinho, Sir Alex Ferguson en Louis van Gaal hun eigen biografie. Al deze boeken hebben ook regelmatig hun intrede gedaan in de Voetbalboeken Top 10 overzichten. Elite Pauper is hier een uitzondering op.

Voetbalboek van het jaar 2018

In 2018 werd het boek uitgeroepen tot voetbalboek van het jaar. Het bijzondere hieraan is dat dit boek geen standaard voetbalboek is zoals een biografie van een speler, trainer of analist, maar een ware roman.

Het boek heeft als roman zelfs een plekje verdiend in Boeken Top 10 Top 100 aller tijden (bekijk deze hier). Deze top 100 veranderd wel nog steeds en wordt wekelijks up to date gebracht, maar desalniettemin een geweldige prestatie. Dat moet toch wel iets zeggen over dit boek.

Het verhaal van Elite Pauper

Het verhaal speelt zich niet af op het voetbalveld, maar op de tribune en buiten het stadion. Je stapt in de schoenen van de hoofdpersoon. Die schoenen zijn niet om op te rennen. Wanneer je de tegenstander tegenkomt buiten het stadion dan blijf je staan en sta je je mannetje.

De hoofdpersoon in deze debuutroman van Freek van Kraaikamp worstelt met zijn dagelijkse sleur op werk. Wanneer hij naar zijn werk gaat zet hij jarenlang de knop om naar een brave burger. Dit wordt met de jaren steeds lastiger. Zijn uitlaatklep in het weekend bij het voetbalstadion wordt steeds meer de ware identiteit van het personage.

Volgens Van Kraaikamp zelf is het boek fictief, maar wel gedeeltelijk geïnspireerd op gebeurtenissen uit zijn eigen leven. Van Kraaikamp zelf was een graag geziene gast binnen de inmiddels failliete voetbalclub HFC Haarlem, waar spelers als Ruud Gullit en Arthur Numan ooit furore maakten.